Дербі у вогні

16.04.2010
Дербі у вогні

У матчі проти «Оболоні» Андрій Шевченко (праворуч) був справжнім капітаном і забив двічі. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

У складанні календаря сезону 2009/2010 керівники прем’єр–ліги намагалися бути трохи схожими на європейських колег: останній тур наша еліта зіграє в першій половині травня, а не в середині червня, як раніше; для цього в останній місяць командам доведеться провести аж по сім зустрічей.

Черговий тур почався позавчора двома дербі — столичним і дніпровським. На стадіоні «пивоварів» був аншлаг, при тому що спекулянти пропонували десятигривневі квитки аж по 70 грн. Місцева команда, попри амбіції, не змогла вчинити суттєвого опору динамівцям. За відсутності Мілевського капітанську пов’язку «біло–синіх» надягнув Андрій Шевченко, котрий і став героєм матчу, забивши в першому таймі й головою, і ногою. Шева зробив дубль уперше після повернення до України, довівши кількість своїх голів у ПЛ до семи. Згодом знаменитий форвард розповів, що на стадіоні «Оболонь» і починалася колись його кар’єра. Чемпіони забили у ворота Андрія Товта загалом чотири м’ячі, а їхні фани відзначили такий успіх грандіозним вогненним шоу: «багаття» з фаєрів одночасно запалили і на трибуні, і на дахах трьох будинків із видом на стадіон, і навіть... на мотодельтаплані, який пролетів над «Оболонь–ареною». Динамівські «ультрас» назвали цю акцію боротьбою за легалізацію фаєрів, але, очевидно, наразі клубу доведеться сплатити штраф за порушення вболівальниками правил безпеки.

Запеклішим вийшло регіональне протистояння «Дніпра» й запорізького «Металурга». Але й тут фаворит переміг упертого середняка. Злам стався в середині другого тайму, коли 20–річний Євген Коноплянка завершив дриблінг «більярдним» ударом у кут воріт 17–річного Максима Коваля. А чеський кіпер господарів Ян Лаштувка третій поєдинок поспіль відстояв «насухо».

Президент «Арсеналу» Вадим Рабинович обіцяв своїй команді 500 тисяч доларів преміальних за перемогу над «Таврією» — так само, як і за успіх у попередньому матчі, з «Динамо». Проти чемпіона «каноніри» хоча б грали гідно, а вчора не просто «пролетіли» повз «джекпот» удруге, а взагалі зазнали приниження на майже порожньому стадіоні в Борисполі — 1:6. Вирішальним став другий м’яч, який Віталій Рева пропустив між ногами після простенького навісу.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. Перші матчі 25–го туру

«Оболонь» — «Динамо» — 0:4

Голи: Шевченко, 8, 40; Маграо, 63; Зозуля, 83

5 200 глядачів

«Дніпро» — «Металург» (З) — 2:0

Голи: Коноплянка, 68; Феррейра, 90+3

16 340 глядачів

«Арсенал» — «Таврія» — 1:6

700 глядачів

Голи: Закарлюка, 4 (пен.) — Ковпак, 2 (пен.), 33, 72; Маркович, 25; Любенович, 57, 68

Матчі «Зоря» — «Кривбас», «Закарпаття» — «Чорноморець», «Металург» (Д) — «Ворскла», «Металіст» — «Іллічівець», «Карпати» — «Шахтар» закінчилися вчора після підписання цього номера «УМ» до друку.

Лідери: «Динамо» — 62, «Шахтар» — 59 (24), «Металіст» — 46 (24), «Дніпро» — 46, «Карпати» — 42 (24), «Таврія» — 40, «Металлург» (Д) — 35 (24), «Арсенал» — 30.

* * *

Англія. Матчі 34–го туру прем’єр–ліги. «Тоттенхем» — «Арсенал» — 2:1 (Роуз, 10; Бейл, 47 — Бендтнер, 85), «Астон Вілла» — «Евертон» — 2:2, «Уїган» — «Портсмут» — 0:0.

Іспанія. Матчі 32–го туру прімеро. «Барселона» — «Депортиво» — 3:0 (Кркич, Педро, Туре), «Атлетико» — «Херес» — 1:2, «Осасуна» — «Малага» — 2:2, «Расинг» — «Еспаньйол» — 3:1, «Сарагоса» — «Мальорка» — 1:1.

Франція. Кубок. Півфінал. «Кевільї» — «ПСЖ» — 0:1.

Ліга 1. Перенесені матчі. «Ле Ман» — «Бордо» — 2:1, «Сошо» — «Марсель» — 0:1.