Лише один у полі воїн

16.04.2010

На чемпіонаті Європи з боротьби, що триває в Азербайджані, позавчора завершилися змагання чоловіків–«вільників». У бакинському Палаці спорту ім. Гейдара Алієва, де відбулася 53–тя зустріч європейських борців, визначилися володарі нагород у всіх семи вагових категоріях. На жаль, для української збірної, яка мала представника в кожній «пульці», «жовто–синій» прапор під час церемонії нагородження піднімали лише раз. Розраховували українці на більше — адже до Баку поїхали троє з чотирьох медалістів минулорічної континентальної першості (у Вільнюсі наші співвітчизники посіли третю командну сходинку). Проте сподівання тренерського штабу виправдав тільки срібний призер Олімпіади–2008 Василь Федоришин у категорії до 60 кг. Іванофранківець виборов «бронзу» в категорії до 60 кг, перемігши в «малому» фіналі Олександра Контоєва з Білорусі (7:1). Тим самим Василь повторив свій результат на ЧЄ–2009.

Україна могла взагалі залишитися без медалі: своєї першої й останньої поразки Василь зазнав ще у чвертьфіналі, програвши майбутньому срібному призерові — грузину Малхазу Заркуа (1:4). Однак, згідно з правилами, спортсменові, якого зупинив учасник «золотого» поєдинку, дозволяють поборотися за бронзові нагороди. Нагадаємо, що в борців на третю сходинку п’єдесталу підіймається одразу двоє учасників — переможці втішних фіналів.

Інші фаворити з України, Андрій Стадник (категорія до 66 кг) та Ібрагім Алтадов (до 84 кг), також дійшли до стадії 1/4 фіналу. І теж надалі вболівали за своїх кривдників, сподіваючись отримати «перепустку» у втішний турнір. Однак ані грузин Отар Тушишвілі, який відібрав титул чемпіона Європи у Стадника, ані болгарин Михаїл Ганєв, котрий зупинив володаря вільнюського «срібла» Алтадова, до «великого» фіналу не пробилися.

Ще двоє наших з’їздили до Баку взагалі «вхолосту». На відміну від колег, які мають в активі хоча б одну переможну сутичку, дебютанти таких змагань Гія Чихладзе (до 74 кг) та Павло Олійник (до 96 кг) поступилися вже на старті і не потрапили в число претендентів на «бронзу».

Загалом же українські майстри вільної боротьби в загальному заліку посіли шосте місце. А виграли командну першість росіяни, другі — азербайджанці, треті — представники Болгарії.

Учора в Баку боролися жінки. Наша представниця в категорії до 67 кг Катерина Бурмістрова впевнено дійшла до головного фіналу, здолавши в 1/4 полячку Грабовську (7:0), у півфіналі — росіянку Кардашову (3:1), а в сутичці за «золото» зустрічалася з натуралізованою азербайджанкою Надією Семенцовою вже після підписання нашої газети до друку. В активі Каті було як мінімум «срібло».

Олександра Когут (51 кг) надвечір боролася за «бронзу» з фінкою Тіною Юлінен. А в третій категорії четверга, до 59 кг, Ганна Василенко завершила виступи завчасно — програла і першу сутичку, і наступну, яка могла відкрити дорогу до «малого» фіналу.