Зустрічі по колу

15.04.2010
Зустрічі по колу

Тристороннє «ручкання» президентів України, Казахстану й Росії. (Фото Рейтер.)

«Тема саміту, на моє переконання, об’єднує на сьогодні не тільки 47 країн–учасниць. Вона об’єднує увесь світ», — гучно заявив Віктор Янукович під завісу свого триденного перебування у Вашингтоні на форумі, присвяченому питанням ядерної безпеки.

Ввечері у вівторок він зустрічався окремо з президентом Росії Дмитром Медведєвим та у форматі «Медведєв плюс президент Казахстану Назарбаєв», із головою Світового банку Робертом Зелліком та самим Генсеком ООН Пан Кі Муном. «Нині наша держава, як і багато країн світу, шукає можливості ефективного подолання негативних наслідків фінансово–економічної кризи. Головною запорукою цього є те, що сьогодні влада в Україні згуртована, працює єдиний ланцюг: Президент — уряд — парламентська коаліція», — цитує сайт Банкової твердження пана Януковича, висловлене на переговорах з очільником Об’єднаних Націй.

Учора, перед вильотом на батьківщину, Янукович мав у графіку вже другу за три дні зустріч з Обамою, котрий неабияк втішається попереднім рішенням українського лідера про відмову від високозбагаченого урану. Цю ж тему Президент України обговорював напередодні і під час чергових перемовин із російським колегою. «Ми сподіваємося, що ви нас підтримаєте у прийнятті високозбагаченого урану та його переробці», — звернувся Янукович до Медведєва, вже знаючи, що таку згоду Кремль зафіксував у меморандумі, оголошеному на саміті.

Також глави України та Росії обговорили наступне рандеву — вже четверте з часу обрання Віктора Януковича Президентом. Ідеться про приїзд Дмитра Медведєва до Києва 21 квітня. Програма цього візиту «буде досить насиченою і носитиме новаторський характер», коментує заступник глави АП Ганна Герман. Ітиметься і про збільшення плати за оренду бази Чорноморського флоту РФ у Криму, і про відповідь Москви на прохання України знизити ціну на газ.

Із президентом Світового банку Янукович обговорив перспективи співпраці в рамках двох кредитних програм на суму близько 850 млн. доларів та деяких інших інвестиційних проектів.

 

ОЦІНКИ

Марек Сівец, екс–голова ради нацбезпеки Польщі, депутат Європарламенту:

— Заява президента Януковича про відмову від високозбагаченого урану є реальним внеском у світову безпеку.

Андрій Клюєв, віце–прем’єр–міністр України:

— Високозбагачений уран — це доволі небезпечна штука. Я думаю, що Президент ухвалив правильне рішення про те, що ми маємо здихатися цього.

Арсеній Яценюк, лідер «Фронту змін»:

— Згода на вивезення високозбагаченого урану з України є платою за гарну зустріч Януковича на Заході... Проблеми ядерної безпеки треба вирішувати не з України — слід розібратися з Іраном, в першу чергу, Північною Корею та терористами, які на цьому заробляють.

Олексій Лебедєв, гендиректор Міжнародного центру зі збагачення урану (Росія):

— Я так розумію, йдеться про перевезення в Росію високозбагаченого свіжого дослідного палива та опроміненого. Цією програмою ми займаємося вже багато років. Такий матеріал вивезено з Узбекистану, Казахстану, Чехії, Угорщини. Дуже довго тривали переговори з Україною. Я дуже радий, що вони, нарешті, позитивно закінчилися.

Провідні світові інформагентва, газета «Вашингтон пост»:

— Президент України Янукович неочікувано став провідним учасником саміту з питань ядерної безпеки у Вашингтоні та реально допоміг Бараку Обамі досягти конкретних результатів в оголошених пріоритетах світової політики з убезпечення ядерних матеріалів та запобігання їх нелегальному розповсюдженню.