Багатство заднім числом

15.04.2010
Багатство заднім числом

Серйозні суми вимагають зосередженості: міністри розглядають підвищення пенсій на 1 відсоток. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Невдовзі, якщо Верховна Рада погодиться, українці платитимуть менші податки на прибуток та на додану вартість, а також полегшає податковий тягар для представників малого та середнього бізнесу. Такі ідеї містяться у програмі соціально–економічного розвитку країни на нинішній рік, яку вчора презентували у Кабміні. Перший віце–прем’єр Андрій Клюєв скромно назвав програму антикризовою і пообіцяв, що завдяки їй за вісім місяців, що залишилися до нового року, ВВП України зросте на 3,7%, сільське господарство — на 2,4%, а промисловість — на цілих 5,3 відсотка. Щоправда, з яких джерел уряд братиме кошти, аби, встановлюючи нові пільги, закрити величезну бюджетну «дірку», влада так і не пояснила.

Натомість стало відомо, що уряд, як і грозився колись Прем’єр, більше не дотуватиме НАК «Нафтогаз України». Тобто найбільше державне підприємство, яке сидить одночасно на двох «трубах» — нафтовій та газовій, у випадку схвалення програми парламентом, змушене буде самотужки збалансовувати свої доходи та витрати. Це може означати, що вартість газу для населення та комунальних підприємств невдовзі суттєво зросте. Або ціна російського палива суттєво зменшиться. Інших варіантів, аби утримати на плаву нинішню схему, коли ми купуємо газ за кордоном дорого, а продаємо всередині країни дешево, просто не існує.

Водночас планується зменшити (як?!) дефіцит бюджету Пенсійного фонду та послабити фіскальне навантаження. «У цій програмі передбачено оздоровлення дер­жавних фінансів, а визначником є зменшення дефіциту бюджету з 14% 2009 року до не більше 6% ВВП», — заявив прес–секретар Прем’єра Віталій Лук’яненко.

Сам Прем’єр–міністр Микола Азаров учора перебував у напрочуд доброму гуморі. За його словами, російське керівництво «конкретно» погодилося на перегляд газового контракту. І знову ж таки забув повідомити, якою може бути ціна такого перегляду. Можливо, саме тому лише пафосно мовив: «Переговори ми повинні провести переконливо і швидко, і прозвітувати суспільству про те, як ми відродили національні інтереси».

На ґрунті оптимізму від своїх програм, а також успішних перемовин Президента Віктора Януковича у Вашингтоні, коли МВФ де–факто дозволила йому підвищити соціальні стандарти, Микола Азаров вирішив підвищити пенсії. Причому з 1 березня 2010 року! Міністр з питань праці та соціальної політики Василь Надрага пояснив: суми виплат зростуть у всіх без винятку категорій пенсіонерів і... аж на один відсоток. Тож усім отримувачам зроблять перерахунок, і вони отримають уже збільшені суми. У найбільшому виграші опиняться, звичайно ж, ті, хто отримує так звані спеціальні пенсії розміром у десятки тисяч гривень — проти чого буквально вчора обіцяв боротися Президент Янукович. На благе діло — одновідсоткове підвищення пенсій — із бюджету витратять 369 млн. гривень. І стосуватиметься акція турботи про людей поважного віку — кого більше, а кого менше — але аж понад мільйона пенсіонерів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Бережися білоруса, що кордон перетинає!..

Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк стверджує, що активне ввезення в Україну з Білорусі цукру і продукції тваринництва погано впливає на внутрішній ринок. За даними міністерства, 2009 року імпорт в Україну білоруської тваринницької продукції склав 69,77 млн. доларів, що майже на 22% більше, ніж у 2008 році. Важливо, що в Україну можна ввозити тільки м’ясо тварин, вирощених на території країни–експортера. «На жаль, більшість проінспектованих переробних підприємств Білорусі не дотримується цих вимог. Крім того, нас турбують питання демпінгових цін на білоруську тваринницьку продукцію», — стверджує очільник АПК України.

 

ВІДДІЛ КАДРІВ
У держбанках — нове начальство

Учора уряд змінив склад наглядової ради двох державних банків — «Ощадбанку» та «Укрексімбанку» — за своєю квотою. Посади позбулися донедавна незмінний керівник секретаріату Кабміну Георгій Берадзе, права рука колишнього Прем’єра Юлії Тимошенко Михайло Лівінський, а також Валерій Деордієв, Андрій Кравець та Ольга Титова. Замість них призначено Олександра Кушніренка (керівника апарату Прем’єр–міністра), Костянтина Любченка (першого заступника міністра Кабміну), Валерія Мунтіяна (заступника міністра економіки), Сергія Рибака (заступника міністра фінансів) і Сергія Харченка (главу Держказначейства).