Нові пригоди недоторканності

08.04.2010
Нові пригоди недоторканності

Конституційний Суд встановив, що Президент України має право зберігати імунітет перед карними органами. Відповідне рішення КС ухвалив за поданням Верховної Ради, яка в жовтні минулого року надіслала на експертизу проект внесення змін до Конституції щ

Конституційний Суд встановив, що Президент України має право зберігати імунітет перед карними органами. Відповідне рішення КС ухвалив за поданням Верховної Ради, яка в жовтні минулого року надіслала на експертизу проект внесення змін до Конституції щодо гарантій недоторканності для окремих посадових осіб. Авторство проекту, який передбачав обмеження недоторканності, належало Партія регіонів. Цікаво, чи «регіонали» підтримали б цей проект тепер, маючи главою держави Віктора Януковича?

Проект передбачав скасування положень про те, що Президент «користується правом недоторканності на час виконання повноважень». Натомість депутати запропонували іншу статтю: дозволити арешт глави держави, але зі згоди Верховної Ради. КС установив, що пропоновані зміни свідчать «насамперед про неузгодженість, відсутність системного підходу при вирішенні питання щодо взаємозв’язку цих змін з іншими положеннями чинної Конституції». Зокрема, Конституційний Суд пояснив, що у випадку, якщо Президента візьмуть під арешт, нікому буде виконувати його обов’язки. Роботу глави держави може виконувати спікер парламенту, але в окремих випадках: у разі відставки, втрати здоров’я, імпічменту, смерті. Про арешт — ні слова. Це один із прикладів неузгодженості.

Зате КС дозволив знімати недоторканність із народних депутатів. Якщо дослівно, з Конституції можна буде виключити пункт про те, що «депутатам гарантується депутатська недоторканність». Народні обранці також отримали «добро» на пункт, який дозволяє притягати депутатів до карної відповідальності. Втім проект передбачає, що депутата все ж не можна затримати чи арештувати без згоди ВР.

Конституційний Суд не вперше дає дозвіл на зняття недоторканності. Для прикладу, минулого року на розгляді КС перебував проект В’ячеслава та Івана Кириленків. Він отримав схвалення суддів і ще восени міг пройти перше читання ВР (відповідно, на цій сесії за наявності 300 голосів міг набрати сили). Утім за нього проголосувало лише 206 депутатів. А все через позицію «регіоналів», які внесли до ВР проект про скасування недоторканності і для парламентаріїв, і для Президента (той самий, який днями отримав «зелене світло» КС). «Сині» так хотіли копнути під Президента, що тепер не буде ані «доторканного» глави держави, ані — є достатньо підстав так вважати — «доторканних» депутатів.

 

КОМЕНТАР

Зіновій Шкутяк,
народний депутат від «НУНС», голова групи «Наша Україна»:

— На превеликий жаль, у мене складається враження, що частина депутатів не хоче розлучатися з недоторканністю. Парламент не готовий ухвалити такий закон. Ідея скасувати недоторканність для всіх посадовців — хороша. Але для початку депутати мають почати із себе, і вже потім отримають моральне право знімати імунітет із суддів абощо. Єдина особа, яка, на мій погляд, мусить зберігати недоторканність, — це Президент. Бо він — глава держави та гарант дотримання Конституції. І прізвище тут не має жодного значення.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Сьогодні Конституційний Суд має оприлюднити рішення про законність коаліції «Стабільність і реформи», котра була утворена з залученням народних депутатів на індивідуальній основі. За даними інтернет–видання «Главком», КС визнав конституційним відповідне положення Регламенту ВР. Попередні рішення КС із цього приводу дозволяли формувати коаліцію лише фракціям, але тепер буцімто з’явилася нова обставина: Регламент, ухвалений у вигляді закону. «Окремі народні депутати України, зокрема, ті, які не перебувають у складі депутатських фракцій, що ініціювали створення коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України, мають право брати участь у створення коаліції», — таким є рішення КС, за даними «Главкому».