Розминка зі штангою

08.04.2010
Розминка зі штангою

Білорус Віталій Дербеньов — поки що єдиний, хто порушив турецьку гегемонію серед переможців у легкому дивізіоні. (Фото Рейтер.)

Раніше за інших до літньої Олімпіади–2012, яка відбудеться в Лондоні, почали готуватися наші важкоатлети: із 5 по 11 квітня в Мінську вони виборюють медалі континентальної першості. Тренерський штаб розглядає цей чемпіонат як можливість перевірити старі кадри та сформувати ударний кулак, який змагатиметься за олімпійські ліцензії на чемпіонаті світу в Туреччині.

До Білорусі приїхали семеро наших жінок–штангісток та десятеро членів чоловічої команди. Порадував той факт, що після дворічної перерви до великих змагань повертається Ольга Коробка. Призерка Олімпіади–2008 довго відновлювалась після травми, й ось нарешті тренери вирішили «розігріти» найсильнішу українську важковаговичку перед відповідальним світовим форумом. Натомість білоруське Євро пропускає Юлія Калина — головна наша олімпійська надія. Стрімкий прогрес представниці спортклубу «ІСД» змусив головного тренера жіночої збірної Василя Кулака «притримати» дівчину — головним завданням для неї наставник вважає світову першість. Нагадаємо, восени 2009–го 21–річна силачка з Маріуполя здобула «бронзу» ЧС, що відбувся в Південній Кореї.

Схожа ситуація й у чоловічому «секторі». Тут тренери наших лідерів Артема Удачина та Ігоря Шимечка теж вирішили не форсувати підготовку. Медалісти корейського ЧС цілеспрямовано готуються до боротьби за «перепустки» на лондонську Олімпіаду.

А в Мінську вже визначилися перші переможці: в трьох із чотирьох вагових категорій перемогу святкували турки. Щоправда, перше золото змагань дісталося господарю — 33–річному Віталію Дербеньову, який випередив усіх у ваговій категорії до 56 кг. Лише кіло в сумі програв йому вірменин Смбат Маргарян, а третім став бельгієць Том Гегебуер.

Турок Ерол Білгін у категорії до 62 кг захистив свій титул, випередивши румуна Антоніу Бучі та азербайджанця Зульфугара Сулейманова. У найлегшій жіночій категорії (до 48 кг) Нуркан Тайлан стала вже п’ятиразовою чемпіонкою Європи, встановивши в поштовху рекорд континенту. «Срібло» тут здобула полячка Маржена Карпинська, «бронза» — у співвітчизниці тріумфаторки Сажи Окур. Не мала собі рівних і Айлін Десделен (категорія до 53 кг), яка відібрала чемпіонський титул в українки Наталії Троценко. Наша атлетка задовольнилася лише п’ятим результатом. А на медальну церемонію, окрім туркені, потрапили болгарка Боянка Костова та білоруска Валентина Ляховець.