Солодкий апокаліпсис відкладено

07.04.2010
Солодкий апокаліпсис відкладено

Хвиля подорожчання цукру поступово спадає... (Фото Укрінформ.)

Падіння світових цін та збільшення обсягів імпорту як цукру–сирцю, так і бурякового цукру білоруського виробництва потроху збиває ціни на солодкий продукт в Україні. Якщо уряд встигатиме перекривати дефіцит піску імпортом, то впродовж наступних чотирьох місяців роздрібна ціна повинна й надалі знижуватись, зупинившись на позначці в 7—8 гривень за кілограм.

 

Дешевше, ще дешевше...

Хвиля цукрового подорожчання почала повільно, проте впевнено спадати. У столиці кілограм солодкого піску подешевшав майже на гривню: замість 11,35 гривні, трапляється уже по 10—10,25 гривні. Така ситуація характерна не лише для київських магазинів: за даними аграрного міністерства, в середньому по Україні за березень кілограм цукру подешевшав на 6 відсотків. Його середня ціна по Україні на початок квітня становила 9, 53 гривні замість березневих 10,11.

На таке падіння вплинув комплекс причин. «Зокрема, нестача коштів на посівну змусила аграріїв реалізовувати власні запаси цукру, які вони притримували в очікуванні подальшого зростання ціни», — вважають експерти Української аграрної конфедерації.

Посприяла падінню ціни й переробка цукру–сирцю. За даними Міністерства економіки, на початок березня відомство видало шести українським компаніям імпортні ліцензії на ввезення цукру–сирцю в рамках квоти СОТ. Дозволений обсяг ввезення тростини — 233 тисячі тонн. «Компанії повинні ввезти їх до червня — якщо вони цього не зроблять, ми позбавимо їх дозволів», — попередив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк.

Якщо весь обсяг тростини перероблять і реалізують на внутрішньому ринку українські аграрії, то про дефіцит продукту можна буде забути до наступного року, прогнозують в УАК.

Ні — залежність

Проте дефіцит цукру в Україні все ще є, вважають в аграрному міністерстві. За урядовими оцінками, до вересня, коли з’явиться цукор нового врожаю, не вистачить близько 450 тисяч тонн. Нестачу покриватимуть імпортом. «Щоб уникнути зростання цін на цукор, Мінагрополітики має намір ініціювати збільшення квоти на ввезення цукру–сирцю з країн–учасниць СОТ на 100 тисяч тонн», — повідомив міністр аграрної політики Микола Присяжнюк. За його словами, розглядається також варіант ввозу 150 тисяч тонн цукру з Білорусі.

Аби надалі зменшити залежність України від імпортного цукру, в Міністерстві аграрної політики планують збільшити посівну площу цукрових буряків на 40 відсотків. За прогнозами урядовців, при дотриманні всіх технологічних вимог вирощування культури, на збільшеній площі можна буде зібрати на 60—70 відсотків буряків більше.

Певною мірою стимулювати вітчизняних аграріїв могло б збільшення дотацій на вирощування цукрового буряку з 750 до 1000 гривень за гектар. Та про наявність чи збільшення дотацій на офіційному рівні представники МінАП поки не говорять. «Що стосується залучення приватного капіталу, то в аграріїв на це просто немає грошей. Навіть флагмани цукрового виробництва України планують збільшити площі під цукровим буряком не більш як на 10 відсотків, а то й узагалі вдатися до підвищення обсягів переробки імпортованого цукру–сирцю, а не до розширення площ посівів», — зауважують експерти УАК.

 

ДО РЕЧІ...
Битва за тростину

СОТівські квоти на сирець настільки приваблюють українські компанії, що за ліцензії на його переробку останні розгорнули справжню бійку. Зокрема, компанії «Цукровий союз «Укррос», «Астарта», «Укрпромінвест», «Райз» і «Панда», на частку яких припадає до 60 відсотків обсягу виробництва цукру в країні, попросили віце–прем’єра Віктора Слауту, а також міністерства економіки та аграрної політики анулювати видані раніше ліцензії. Адже з шести офіційно затверджених переробників названо лише двох — «Цукровий союз «Укррос» і «Юкрейніан Шугар Компані». Назви ще чотирьох компаній не розголошуються.

У компаніях вважають, що рішення про видачу ліцензій слід переглянути, наново розподіливши квоту. В такому випадку вони обіцяють «гарантувати уряду, що оптова ціна на ринку цукру до початку маркетингового року (1 вересня) не перевищить 7,5 тисячі гривні за тонну».

Урядовці схвально поставились до ініціативи вітчизняних компаній. «Квоту роздали не зрозуміло кому. Ми обов’язково створимо комісію і перевіримо, як розподілялася квота СОТ. А ліцензії переглянемо, і зробимо це швидко», — пообіцяв віце–прем’єр із питань АПК Віктор Слаута. За його словами, з розподіленого обсягу завезено тільки 33 тисячі тонн цукру. Чотири компанії, назви яких не розголошують, не завозять продукт, тому ціни на ринку штучно підвищуються.

Однак у діалозі з підприємствами останнє слово скаже все одно Кабмін: на думку аграрного віце–прем’єра, оптова ціна такого цукру повинна бути 6—6,5 тисячі гривень за тонну. Це, на думку експертів, дозволить утримувати роздрібну ціну на рівні 7—8 гривень за кілограм.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>