Британська спляча красуня

02.04.2010
Британська спляча красуня

Капітан «Арсенала» Сеск Фабрегас у розпачі — щойно він отримав жовту картку, що не дозволить йому зіграти матч у Барселоні. (Фото Рейтер.)

Слабких суперників на чвертьфінальній стадії Ліги чемпіонів не буває. Про це правило зовсім забули гравці «Барселони», коли за 20 хвилин до завершення матчу вигравали в «Арсенала» на його арені «Емірейтс», але в підсумку розгубили перевагу в два м’ячі. І це при тому, що більшу частину гри, особливо в першій її половині, глядачів не полишало відчуття, що форму «канонірів» одягла команда любителів із нижчого англійського дивізіону, а не футболісти однієї з найсильніших ліг світу.

 

У гостях — як удома

Події стартових хвилин нагадували стосунки кота із своєю мишею, з якою він вирішив побавитися, перш ніж її з’їсти. Підопічні Хосепа Гвардіоли за цей проміжок часу створили п’ять стовідсоткових голевих моментів, які їм завадив реалізувати Мануель Альмунія — іспанський кіпер рятував свою команду навіть тоді, коли здавалося, що у м’яча просто немає іншого шляху, ніж закотитися в сітку лондонських воріт. Однак господарі вистояли, хоча й понесли незаплановані втрати — Андрій Аршавін та Вільям Галлас залишили поле через травми.

За словами керманича «Арсенала» Арсена Венгера, «Барселона» володіла беззаперечною перевагою в дебюті матчу через те, що його підопічні діяли пасивно і надали супернику надто багато свободи. І після перерви сталося те, що мало відбутися значно раніше. Через повну бездіяльність захисників у ворота Альмунії залетіли два зовсім необов’язкові м’ячі: оборонці двічі випустили на побачення зі своїм воротарем бомбардира каталонців Златана Ібрагімовича. У першому випадку він перекинув шкіряну кулю через розгубленого воротаря, який необдумано вискочив назустріч форвардові. Друге їхнє рандеву завершилося невідпорним пострілом шведа в «дев’ятку».

Схоже, що подвійний удар Ібри заспокоїв чинного володаря Кубка чемпіонів, тоді як на «канонірів» справив тонізуючий ефект. І лондонці знайшли в собі сили огризнутися. Першим продемонстрував свої зуби Тео Уолкотт: швидконогому нападнику збірної Англії вдалося пробити Віктора Вальдеса, який до того епізоду відверто нудьгував. Через це він, мабуть, і не зміг приборкати «круглого».

Не зовсім логічним виглядало й друге взяття воріт «гранатово–синіх». У власному штрафному майданчику капітан каталонців Карлес Пуйоль сфолив на своєму візаві — Сеску Фабрегасу, за що отримав суворе покарання у вигляді пенальті та червоної картки від головного арбітра матчу Массімо Бузакки.

Незважаючи на втрачену перемогу, наставник каталонців залишився задоволений результатом. «Ми забили на чужому полі два важливі м’ячі й отримали хороший урок. Мої хлопці повинні добре засвоїти, що розслаблятися можна лише після фінального свистка», — Хосеп Гвардіола вже зробив висновки з позавчорашнього матчу.

Шанс для армійців

Як часто буває, перший млинець зазвичай виходить глевкий. Не став винятком для московських армійців їхній перший в історії чвертьфінал ЛЧ, в якому вони не вбереглися від невдачі у двобої з міланським «Інтером». Отримавши в суперники команду Жозе Моуріньйо, головним завданням на сезон у якого стоїть перемога в Суперлізі, ЦСКА розумів, що на «Джузеппе Меацца» потрібно буде відбиватися від шаленого натиску атак «чорно–синіх». Здобутком росіян же стала мінімальна поразка — не найгірший результат перед повторним поєдинком.

«В умовах, коли суперник постійно атакував, нашим захисникам було важко зберігати високий рівень концентрації впродовж усієї гри, тому ми й пропустили гол. Однак цей рахунок залишає нам шанси на загальний успіх», — вірить у своїх підопічних керманич «червоно–синіх» Леонід Слуцький.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу. Перші матчі (зустрічі середи). «Арсенал» (Англія) — «Барселона» (Іспанія) — 2:2 (Ібрагімович, 46, 59 — Уолкотт, 69; Фабрегас, 85 (пен.); вилучення: Пуйоль, 84 («Б»)), «Інтер» (Італія) — ЦСКА (Росія) — 1:0 (Міліто, 65).