Монополісти нам не друзі!

01.04.2010
Монополісти нам не друзі!

Високі ціни — гнів Прем’єра! Сергій Тігіпко (ліворуч) та Андрій Клюєв, на думку Азарова, не надто активно долають зловживання. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

У нерівній боротьбі влади з цінами перша зазвичай зазнавала поразок. Цю сумну закономірність у різний час відчували на собі і уряд Віктора Януковича, і особливо Кабінет Юлії Тимошенко. Утім чинний Прем’єр аж ніяк не вважає свою позицію у нинішній партії програшною. На вчорашньому засіданні два високопоставлені чиновники навіть отримали від нього перше зауваження: перший віце–прем’єр Андрій Клюєв та віце–прем’єр Сергій Тігіпко — за пасивність... Тобто, що вживають недостатніх заходів, аби забезпечити стабільну цінову ситуацію.

 

Більше трьох не об’єднуватися!

Микола Азаров наказав боротися з монополістами на всіх ринках, а також із підприємцями, які укладають протизаконні картельні домовленості — звичайно ж, для підвищення цін. Найімовірніше, Прем’єр мав на увазі нафтотрейдерів, які під тиском Антимонопольного комітету нібито відступили і навіть трохи зменшили ціни на пальне. Утім перший заступник глави адміністрації Президента Ірина Акімова пропонує колегам з уряду трохи розширити поле діяльності: великі проблеми вона побачила у сфері держзакупівель. І запропонувала виконавчій владі подати пропозиції, аби нарешті врегулювати цю делікатну сферу, в якій без вісти зникають сотні мільйонів гривень.

«Хочу звернути увагу бізнесу, що цінова стабільність насамперед відповідає його довгостроковим інтересам», — Микола Азаров закликав підприємців жити чесно, використовуючи трохи пафосні як для такої ситуації аргументи. Приблизно так само — «ви ж зацікавлені, щоби і нам було добре?!» — українська делегація переконує росіян знизити ціну на газ.

Готові йти на поступки

Утім підсумки перемовин Прем’єр коментував украй обережно — і тим самим опосередковано підтвердив закиди опозиції, що діалог із Москвою наша делегація фактично провалила. Мовляв, російська сторона висунула нам низку вимог і наочно продемонструвала, які саме пункти двосторонніх домовленостей Україна не виконує. Спеціалісти, котрі аналізували торік укладений газовий договір, навіть не сумніваються, що такі закиди можуть лунати доволі часто: документ укладений так, що кожен крок нашої держави можна трактувати як порушення домовленостей.

Єдиною ноткою позитиву у спічі Миколи Азарова вчора прозвучала тільки надія, що не все втрачено і перемовини, мовляв, тривають. З українського та російського боків навіть призначили віце–прем’єрів, котрі у найкоротший термін мають укласти нові угоди. Київ представлятиме друга людина в уряді — Андрій Клюєв. Причому говоритимуть не тільки про газ, а й інші галузі економіки: енергетику, машинобудування тощо. Щоправда, чергову фразу Прем’єра — «ми повинні прибрати з двосторонніх відносин все, що викликає напругу і непорозуміння» — можна було трактувати, м’яко кажучи, двояко. І не факт, що платою за знижки у ціні газу не буде врахування інтересів державного чи приватного капіталу Росії в цих же вітчизняних енергетиці чи машинобудуванні.

МВФ «копає» глибше

Завтра — останній день роботи у Києві місії Міжнародного валютного фонду. За словами Ірини Акімової, за цей час уряд має переконати емісарів Фонду, що він здатний оздоровити фінансовий стан НАК «Нафтогаз України» та чітко пояснити, як можна скоротити бюджетний дефіцит. Адже фінансова «дірка» нафтогазового холдингу серйозно б’є по показниках державного бюджету, а керівництво Кабміну так не з’ясувало, які пункти витрат держкошторису воно погодиться принести в жертву. Тобто чи це будуть рекомендоване аналітиками МВФ збільшення пенсійного віку та кількаразове подорожчання природного газу для населення, чи, можливо, Кабмін зважиться на невиконання передвиборчих обіцянок Президента Януковича про збільшення соціальних стандартів. Чи придумає власне ноу–хау, яке задовольнить делегацію Фонду.

Але найбільшою несподіванкою для наших чиновників стало питання делегації про стратегічні плани українських урядовців: як вони бачать розвиток дер­жави після 2010 року. Якщо відповідь фінансисти визнають «правильною», нам світить не лише отримання останнього траншу кредиту «стенд–бай», а й нова програма співпраці з МВФ.

 

ЖИТТЯ В БОРГ
Азаров хоче нову угоду з МВФ

Прем’єр–міністр Микола Азаров сподівається, що переговори з МВФ завершаться розробкою нової програми співпраці. Про це він заявив під час зустрічі в Києві з керівником місії Європейського департаменту МВФ Атанасіосом Арванітісом. «Я знаю, що ви відверто і плідно поспілкувалися з нашими представниками. Сподіваюся, що ми завершимо переговори розробкою нової програми або серйозно трансформуємо попередню програму», — цитує Азарова прес–служба уряду.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Що вирішив учора уряд?

У бік лібералізації

Кабмін затвердив пакет документів, який змінює деякі правила гри для малого та середнього бізнесу.

1) Затверджено постанову про електронну державну реєстрацію суб’єктів господарювання.

Що це означає?

Сприятиме захисту прав власності, спрощенню в отриманні інформації з єдиного державного реєстру.

2) Ухвалено документ про державну реєстрацію підприємців.

Що це означає?

Внесено низку змін, які спрощують бюрократичну процедуру реєстрації. Таким чином готується поле для початку дії так званого принципу «мовчазної згоди», який має запрацювати незабаром. Суть його полягає в тому, що у випадку, коли у відповідь на подану заяву державні органи у відведений законом час не наводять переконливих аргументів проти реєстрації, вважається, що підприємець має право працювати.

3) Змінено статтю Адміністративного кодексу у сфері господарської діяльності.

Що це означає?

Суттєво скорочено перелік фіскальних органів, які мають право перевіряти підприємця.

4) Внесено зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення у сфері видачі документів дозвільного характеру.

Що це означає?

Зменшено штрафні санкції, які застосовують щодо підприємців. Тим часом суттєво збільшено розміри штрафів для посадових осіб, які скоюють неправовмірні дії щодо своїх клієнтів.

 

У бік «закручування гайок»

Президент Віктор Янукович наклав вето на закон, який стосується правил розмитнення товарів, що їх завозять на територію України.

Що це означає?

Насамперед, скасують практику так званого тимчасового дозволу на завезення автомобілів строком до шести місяців. Ця норма раніше дозволяла користуватися в Україні нерозмитненим автотранспортом, а потім на день вивозити його та завозити знову. Адміністрація Президента також вимагає роз’яснень, яку кількість транспорту може розмитнювати на себе один пільговик.