Від міністра Плеве — до міністра Діми

01.04.2010

Близько двох сотень полтавських студентів відгукнулися на заклик обласного громадського комітету «Табачник — стоп!», до якого увійшли представники 14 організацій, і взяли днями участь в «АнтиТабачній» ході. До акції долучилися народний депутат України, голова крайової «Просвіти» Микола Кульчинський та керівник обкому партії «За Україну!», депутат облради Олег Пустовгар, активісти інших партій. Останні на прохання організаторів «зачохлили» партійні прапори, вважаючи боротьбу з українофобством завданням надпартійним, вищим за «піарні» інтереси.

Колона рухалася через увесь історичний центр міста — від Білої альтанки на Івановій горі до будинку управління освіти і науки облдержадміністрації під акомпанемент скандувань: «Табачника — геть!», «Ми — українці, а не хохли», «Не чіпай галичан» тощо. Символічно, що молодь пройшла фактично від садиби «батька» сучасної української мови та літератури Івана Котляревського до його знаменитого пам’ятника, біля якого вгніздилася згадана освітня «управа». Саме цей, збудований за народні пожертви, пам’ятник у 1903 році відкривали такі світочі національного відродження, як Леся Українка, Микола Лисенко, Михайло Коцюбинський, Василь Стефаник, Микола Міхновський. Ті урочистості перетворилися на акт найпотужнішого в Російській імперії організованого спротиву національному поневоленню українців, а їх учасники найактивніше протестували проти горезвісної заборони царського міністра внутрішніх справ Плеве виголошувати в Полтаві привітання українською мовою. Сьогодні ж уже міністр Табачник витягує з імперських «загашників» заяложені українофобські міфи, намагаючись «маргіналізувати» не лише нашу мову, а й Україну загалом. Про це говорили промовці на мітингу біля пам’ятника Котляревському.

Правоохоронці не заважали ході, яку очолював народний депутат, однак уже під час мітингу біля пам’ятника показово вручили «студентському» організатору акції ухвалу адміністративного суду про заборону наступного такого зібрання. Не менше вразило й те, що активісти зі студентського середовища просили журналістів не згадувати їхніх прізвищ. Оскільки, за їхніми словами, перед ходою вони чули на свою адресу погрози навіть фізичної розправи. Отже, повертаються не тільки табачники, а й бандюковичі?

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Нова мітла усе мете

Студенти українських вишів уже не складатимуть державний іспит з української мови: міністр освіти Дмитро Табачник його скасував. Нагадаємо, що попередній очільник освітнього відомства Іван Вакарчук надав екзамену з української мови (за професійним спрямуванням) статусу дер­жавного. Це підвищувало рівень підготовки з української мови та мотивацію студентів до її вивчення на професійному рівні, аби майбутні фахівці вміли писати наукові та публіцистичні тексти, якісно їх редагувати, фахово висловлюватися рідною мовою, зазначає Центр правових та політичних досліджень «Сім». Скасовуючи наказ, Дмитро Табачник мотивував своє рішення «оптимізацією фінансових витрат навчальних закладів». Що ж він «оптимізує» наступного разу?