А професор у них — клоун Рональд

01.04.2010

У світі є багато ВНЗ з оригінальними назвами, серед них — Університет гамбургера. Перший такий виш під егідою корпорації «Макдональдз» відкрився ще в 1961 році в Елк Гроув Віллідж, передмісті Чикаго. Тоді навчальний заклад, організований мережею швидкого харчування, закінчили 14 студентів, а тепер університет відвідують 5 тисяч осіб щорічно.

Лекції й семінари тут присвячені не приготуванню сандвічів і картоплі фрі, а різним аспектам ведення бізнесу. Університет гамбургера, визнаний найстарішим корпоративним ВНЗ у світі, за півстоліття підготував майже 80 тисяч фахівців. У штаті Іллінойс цей виш має корпус із 13 аудиторіями і 12 навчальними кімнатами та університетське містечко площею 320 тис. кв. м. Але корпорація має розвиватися. Тож днями другий у світі Університет гамбургера відкрився в Шанхаї (Китай).

За словами Тіма Фентона, директора–керівника «Макдональдз» в Азіатсько–Тихоокеанському регіоні, на Близькому Сході і в Європі, китайський ринок ресторанів швидкого харчування прогресує найстрімкіше. Дохід від продажів фаст–фуду в КНР у 2009 році становив 300 мільярдів (!) доларів. Тож не дивно, що другий «гамбургерний» заклад після США постав саме в Піднебесній і має амбіцію зробити все можливе, аби «стати Гарвардом для індустрії швидкого харчування». Як повідомляє «Ассошіейтед пресс», облаштування цього сучасного ВНЗ обійшлося «Макдональдзу» у 250 мільйонів доларів.

До речі, на виправдання прикольної назви перед Університетом гамбургера в Шанхаї поставили статую клоуна Рональда Макдональда — «дитячого» символу мережі ресторанів. А в Іллінойсі ім’я Рональда присвоїли провулку поруч із ВНЗ.