НОВИНИ ПЛЮС

31.03.2010

Перехід до контрактної армії

Міністр оборони Михайло Єжель заявив, що перехід Збройних сил на повне комплектування військовослужбовцями контрактної служби відбуватиметься, починаючи з 2011 року. «Зараз поки залишається змішаний спосіб комплектування армії», — констатував міністр учора на брифінгу, відповідаючи на запитання, чи готове Міністерство оборони виконати програмні засади Президента Віктора Януковича, згідно з якими перехід до професійної армії має бути забезпечений із 2011 року. Єжель припустив, що, виходячи з фінансово–економічної ситуації в Україні, якщо цей процес буде завершено за п’ять років (тобто до 2016–го), це буде позитивним та оптимістичним результатом.

Херсонська облрада — проти Бандери

Депутати Херсонської обласної ради вчора ухвалили звернення до Президента та Верховної Ради з вимогою скасувати надання звання Героя України Степанові Бандері. «Це була ініціатива комуністів, але підтримали її і Партія регіонів, і Блок Литвина, і БЮТ», — повідомила пресі народний депутат від «Нашої України» Лілія Григорович. За її словами, «навколо цього питання сьогодні можуть та мають об’єднатися всі національно–демократичні сили, але в Херсонській облраді цього, на жаль, не сталося: 10 із 19 БЮТівців віддали свої голоси «за». За даними «нашоукраїнців», у середу така ж ситуація буде в Запоріжжі.

Переформатування в Київській облраді

Нардеп–БЮТівець Богдан Губський домовився про співпрацю з новим головою Київської облдержадміністрації Анатолієм Присяжнюком. Як стало відомо агенції УНІАН, планується влаштувати «віртуальний» розкол у фракції БЮТ, яка в обласній раді має більшість, після чого частина депутатів забезпечить підтримку Присяжнюкові, а частина БЮТівців залишиться «показово» опозиційному. Як розповіло джерело УНІАН, за такого сценарію нинішній голова облради, БЮТівець Володимир Майбоженко подає у відставку, на його місце обирається перший заступник голови облради Олександр Качний, який став депутатом за списком Соцпартії України, а новим першим заступником голови — БЮТівець Володимир Воєводін, екс–голова Держкомзему України. У підсумку, відомий земельний магнат Губський збереже свій вплив на Київщині і після зміни влади.

Протести проти пам’ятника Сталіну...

Міністр юстиції Олександр Лавринович заявив про неприпустимість звеличення Йосипа Сталіна через установлення йому пам’ятника. На прес–конференції в Мін’юсті, коментуючи намір комуністів установити в Запоріжжі перший за часів незалежності України пам’ятник авторитарному лідерові СРСР, «регіонал» Лавринович сказав: «Я вважаю, що повертатись в історію, в ті сторінки історії, які принесли величезний біль мільйонам людей багатьох країн, — це неприпустимо. Всі тирани, які принесли горе людям, повинні бути в історії залишені як урок для нащадків, а не як об’єкт для звеличення».

...і проти ідей Семиноженка

Партія «За Україну!» обурена висловами віце–прем’єр–міністра Володимира Семиноженка стосовно потреби нового союзу (України з Росією та Білоруссю). «Твердження одного з керівників уряду, що українці буцімто «хочуть союзної держави», є прямим зазіханням на державну незалежність України і спробами під новою вивіскою реанімувати СРСР», — йдеться у відозві партії В’ячеслава Кириленка.

Семиноженка також засудили в партії «Наша Україна» (зокрема, народний депутат Володимир Карпук, член президії «НУ») та екс–Президент Леонід Кравчук, близький до БЮТ. Він вважає, що ідея створення нової союзної держави загрожує Україні втратою суверенітету, і Президент Янукович має роз’яснити членам своєї команди відповідальність за подібні заяви.