Іде і пахне

31.03.2010

Конкурс на найбільш смердючі кросівки відбувся у США вже 35–й раз, і цього разу його виграла дівчина — 11–річна Трінетт Робінсон зі штату Коннектикут. Вона отримала чек на 2,5 тисячі доларів та повністю оплачену розважальну поїздку до Нью–Йорка.

Щорічні змагання власників кросівок із найогиднішим запахом традиційно проходять у місті Монтпілієр, штат Вермонт, і збирають учасників з усієї країни. Щоб досягти «аромату», який вразить журі «наповал», смердючі диваки використовують найрізноманітніші прийоми: чвакають по багнюці, ходять по коров’ячому гною, працюючи на фермі, виставляють взуття під дощ і не дають просохнути, взувають кросівки на шкарпетки, які не міняють три місяці... Водночас деякі хитрощі правилами заборонені: зокрема, історія змагання знає випадок, коли учасниця навмисно тримала кросівки поряд із продуктами гниття й була дискваліфікована. Нинішня переможниця каже, що просто активно займалася у кросівках спортом та багато ходила. Для дівчинки це не типово — зазичай конкурс виграють хлопці.

До речі, турнір у столиці Вермонту не настільки тупий, як може здатися на перший погляд. Адже, за повідомленням Ен–Бі–Сі, спонсором «чемпіонату смердючих кросівок» є фірма Odour Eaters («Пожирачі запахів»), що спеціалізується на виробництві побутових ароматизаторів і дезодорантів. А журі очолює фахівець НАСА з сенсорів Джордж Олдріч, який провів понад 700 аналізів запахів на борту космічних «шатлів».

Чергові кросівки–переможці виставлять у так званому Hall of Fumes — «Залі ароматів», що лише на один звук відрізняється від «Залу слави» (Hall of Fame).