Танці «пінгвінів»

31.03.2010
Танці «пінгвінів»

Олексій Понікаровський (у центрі) приймає вітання від колег по новій команді після закинутої шайби. (Фото Рейтер.)

Уже місяць як відгриміли олімпійські бої, висохло шампанське на губах переможців та скупі сльози на щоках переможених, а провідні майстри ключки підходять до нових вирішальних баталій найвищого рангу. 92–й регулярний чемпіонат найсильнішої хокейної ліги у світі — НХЛ — вийшов на фінішну пряму. Командам залишилось зіграти по шість–сім матчів, перш ніж почнуться баталії за Кубок Стенлі. А ті гравці, що достроково вибудуть із боротьби за легендарний трофей, зможуть поїхати до Німеччини на чемпіонат світу.

 

Український Піттсбург

На початку березня сплив термін, відведений для проведення трансферів. Цьогорічний «дедлайн» виявився досить посереднім загалом і... сенсаційним для України. Найгучнішим переходом, на думку більшості північноамериканських оглядачів, став перехід Олексія Понікаровського з «Торонто» до «Піттсбурга». 29–річний вихованець київського хокею після восьми років, проведених у Канаді, знудьгувався за справжніми перемогами. Переїхавши з Онтаріо до Пенсильванії, Олексій змінив команду–аутсайдера Східної конференції на клуб володарів минулорічного і фаворита нинішнього Кубка Стенлі. Окрім того, Поні став одноклубником ще однієї української гордості в НХЛ — дворазового володаря чемпіонських перснів Руслана Федотенка. Федот зустрів земляка у Піттсбурзі запитанням: «Ну що, готовий перемагати в Кубку Стенлі?» Із такими партнерами, як Сідні Кросбі, Євген Малкін чи Сергій Гончар, ці слова не є порожніми.

Понікаровський у перших же матчах за команду міста ливарників довів, що менеджери «Піттсбурга» зробили правильний вибір. У 12 поєдинках, проведених у фуфайці з пінгвіном на грудях, Олексій набрав дев’ять очок, причому декілька його результативних дій виявилися вирішальними. Таким чином, на рахунку Олексія у звітному сезоні вже 50 очок (21 закинута шайба та 29 передач) і третя позиція серед снайперів «Піттсбурга» після Кросбі й Малкіна.

У Федотенка справи гірші: Руслан, який зазвичай не радує високою результативністю під час регулярних сезонів, із приходом земляка мав би поліпшити показники. Поки що доробок Федота не вражає: у 72 матчах українець набрав 30 пунктів (11+19). Окрім того, Русланові поки що належить антирекорд клубу за показником корисності — «–15» (за перебування на майданчику, коли команда закидає шайбу, — плюс один бал, коли пропускає — мінус). У безсумнівного лідера «Пінгвінз», канадійського героя Олімпіади Сідні Кросбі — 94 очки (47+47) і «+9».

«Зубатий» беззубий Овечкін та інші

Найпринциповіший супротивник Кросбі в лізі Олександр Овечкін теж часу не марнує. Російська суперзірка — головний претендент на звання кращого гравця сезону — упевнено веде своїх колег із «Вашингтона» до перемоги в регулярному чемпіонаті. Сам беззубий москвич в атаці є одним із «найкусючіших»: із сотнею очок Алекс наразі другий у суперечці бомбардирів. Його колега по ланці, найобдарованіший шведський вундеркінд Ніклас Бекстрем демонструє не гірший хокей: 90 очок і четверте місце у НХЛ.

«Вашингтон кепіталз» поки найкращий у командних показниках: команда зі столиці має найвлучнішу атаку (292 шайб у 7 матчах), а також найгрізніші бригади з реалізації чисельної більшості: підопічні Брюса Будро закінчують голом кожну четверту чисельну перевагу.

Окрім команд Овечкіна і Кросбі, «візи» до «плей–оф» від Східної конференції отримають «клинки» з Баффало і «дияволи» з Нью–Джерсі. На перших ролях у цих клубах люди в масках: головний претендент на звання найкращого воротаря Райан Міллер та легендарний рекордсмен Мартін Бродо. «Чортенята», які пропустили найменше шайб (183), взимку отримали солідне підсилення і в атаку. Одна з топ–зірок НХЛ Ілля Ковальчук втомився програвати в Атланті й переїхав трохи північніше — до Нью–Джерсі, де в 20 матчах записав до свого активу 20 очок, а також відсвяткував народження сина.

Непогані шанси встигнути на літак, що прямує до «плей–оф», у канадських клубів із Монреаля й Оттави. Дві останні путівки до розіграшу Кубка Стенлі розіграють «Філадельфія» (виступає без двох травмованих основних кіперів), «Бостон» (суттєво здав після перемоги в минулорічному регулярному чемпіонаті на Сході), команди з Бостона й Атланти (у березні в її складі на лід вийшов 48–річний Кріс Челіос) та «рейнджери» із Нью–Йорка.

До речі, у НХЛ вирішили запозичити досвід футбольної Англії і вперше показали трансляцію матчу у форматі 3D. В одному з кінотеатрів Манхеттена глядачі переглянули дербі Нью–Йорка, у якому «Рейнджерз» розгромили «острів’ян» із рахунком 5:0. «Айлендерз», які втратили будь–які шанси на «плей–оф», покладали великі надії на першого номера драфту–2009 Джона Тавареса, але поки що 19–річний талант їх не виправдовує. У 75 матчах Таварес набрав 44 очки, а показник корисності молодої зірки («–16») — один із найгірших у лізі.

Де «койотам» краще

На Заході пальму першості розігрують «Сан–Хосе», «Чикаго» та «Фінікс». «Сан–Хосе шаркс» утримують високу позицію завдяки найкращій атакуючій трійці ліги у складі новоспечених олімпійських чемпіонів Дені Хітлі, Джо Торнтона та Патріка Марло, які на трьох набрали 242 очки. Можливо, саме цього року команда Тодда Маклеллана зламає неприємну для себе традицію: останні кілька сезонів «акули» потужно проводили регулярний сезон, але поступалися вже після перших раундів «плей–оф».

Підтверджують реноме фаворитів і «яструби» з Чикаго. Одні з найкращих молодих хокеїстів ліги Патрік Кейн та Джонатан Тейвз уже набралися необхідного досвіду, а Данкан Кіт претендує на звання найліпшого захисника сезону (66 очок, «+16»).

Але справжнім відкриттям Західної конференції стали хокеїсти з Фінікса. Найзбитковіша команда ліги у вересні минулого року ледь не переїхала до канадського Гамільтона, а тепер вирішила довести жителям Арізони, що хокей і середня температура влітку близько +40 градусів — речі сумісні. Підопічні Дейва Тіппета, який є головним претендентом на звання найкращого тренера сезону, видали в березні дев’ятиматчеву переможну серію.

Окрім того, до «плей–оф» уже готуються «касатки» з Ванкувера, які вкотре змінили емблему на уніформі. Лідери клубу, шведські брати Седіни, знову проводять блискучий сезон. Більше того, Хенрік досить несподівано лідирує в гонці бомбардирів зі 101 очком.

Приємно дивують шанувальників хокеїсти «Колорадо евеланш» і «королі» з Лос–Анджелеса. Вирішальну роль в успіху «лавин» відіграють молоді таланти. Так, третій номер останнього драфту Метт Дюшен із 52 очками є головним претендентом на звання найкращого новачка сезону, а Ті Джей Гальярді входить до п’ятірки провідних форвардів–дебютантів. «Кінгз» теж вразили своїми молодими талантами: 22–річний словенець Анце Копітар і 20–річний олімпійський чемпіон Дрю Дауті вже давно перетнули позначку в 50 набраних за сезон очок.

Непогані шанси поборотися за Кубок Стенлі має «Нешвілл» на чолі з тренером українського походження Баррі Троцем. Кілька днів тому стало відомо, що, попри суттєві фінансові труднощі, команда зі столиці музики кантрі нікуди не переїжджає. Відвертими аутсайдерами сезону стали канадські клуби: на Заході задніх пасе «Едмонтон», на Сході — «кленові листки» з Торонто.

Грубощі фанів не відволікають

Як відомо, запал боротьби в НХЛ — щонайвищий, і цього року особливо гостро постало питання протидії грубощам. Людям зі слабкими нервами не варто показувати епізоди, коли Овечкін «тепло» зустрів Брайана Кемпбелла з «Чикаго» (зламана ключиця і кілька ребер), як Метт Кук із «Піттсбурга» обійшовся з лідером «Бостона» Марком Саваром (струс мозку), а захисник «Анахайма» Джеймс Вішневськи «привітався» з колишнім одноклубником по «Чикаго» Брентом Сібруком (теж струс мозку). Цілком зрозуміло, чому генеральні менеджери клубів НХЛ в екстреному порядку заборонили вже в цьому сезоні силові прийоми в голову.

Хай там як, а мешканці Північної Америки активно відвідують хокейні матчі. За відвідуваністю НХЛ цього сезону перевершила навіть Національну баскетбольну асоціацію!

Володимир ВІЖНЯК

 

ТАБЛО

Східна конференція:

«Вашингтон» — 109 очок, «Піттсбург» — 95, «Баффало» — 94, «Нью–Джерсі» — 93, «Оттава» — 87, «Монреаль» — 82, «Філадельфія» — 82, «Бостон» — 80, «Атланта» — 78, «Рейнджерз» — 76, «Кароліна» — 73, «Тампа–Бей» — 72, «Айлендерз» — 72, «Флорида» — 72, «Торонто» — 69.

Західна конференція:

«Сан–Хосе» — 104, «Чикаго» — 99, «Ванкувер» — 94*, «Фінікс» — 100, «Нешвілл» — 94, «Детройт» — 91, «Лос–Анджелес» — 90, «Колорадо» — 89, «Калгарі» — 85, «Сент–Луїс» — 81, «Анахайм» — 80, «Даллас» — 80, «Міннесота» — 80, «Коламбус» — 75, «Едмонтон» — 55.

* посідає вище місце як лідер дивізіону.

До «плей–оф» проходять по вісім найкращих команд.