Хто старе пом’яне

27.03.2010
Хто старе пом’яне

Микола Азаров подає Володимиру Путіну руку дружби. (Фото Рейтер.)

Росія з нами дружитиме. Газ не подешевшав. Але переговори на цю тему, можливо, триватимуть. Такими є результати поїздки Миколи Азарова до Москви, якими Прем’єр–міністр цілком задоволений. Як заявив після завершення московського вояжу глава Кабміну, голов­не — що Росія дала згоду на початок переговорів щодо зниження ціни на газ. Але «було б дуже наївним вважати, що одна зустріч вирішила весь комплекс питань після п’яти років такої абсолютно абсурдної політики відносно РФ».

«Абсолютно абсурдну політику» нова влада обіцяє завершити, почавши відносини з північним сусідом фактично з чистого аркуша. На зустрічі зі своїм російським колегою Володимиром Путіним у його резиденції в Новоогарьово Азаров наголосив, що Україна готова зробити все, аби «відновити взаємини з Російською Федерацією», оскільки це є «однією з найважливіших умов» стабілізації нашої економіки.

Усе, та не зовсім — закиди в тому, що заради зниження ціни на газ «синьо–біле» українське керівництво готове здати Москві газотранспортну систему, Азарова ображають. Стоячи поряд із Путіним на тлі українського та російського прапорів, Микола Янович попросив кремлівського візаві підтвердити, що пропозицій «здати трубу в обмін на дешевий газ» не робив. На що ВВП із характерною кривою посмішкою зазначив: «Ні, не робив. Але пропозиції інші — робив».

Ці пропозиції, наголосили обоє прем’єрів, будуть максимально відкритими для суспільства. Це стосується і газотранспортного консорціуму. Микола Азаров наголосив: Україна зацікавлена, щоб у нашу ГТС вкладали гроші. «Модернізація газотранспортної системи — що тут може бути невигідного? Це Росія може завагатися, чи варто їй вкладати гроші в модернізацію нашої ГТС, а нам треба радіти», — зауважив Прем’єр.

Росія вустами Путіна натякнула, що підстави вагатися таки є — будівництво «Північного» та «Південного» потоків дещо знижує інтерес Кремля до української ГТС. «Але він ще є», — наголосив глава російського уряду, зазначивши, що «в конструктивному діалозі» російська сторона готова обговорювати питання консорціуму і вкладати в нього певні кошти. А альтернативні газотранспортні системи — це «не прагнення обійти Україну, а створення додаткових можливостей для додаткових обсягів прокачування газу західним споживачам».

Також Володимир Путін підтвердив свої попередні обіцянки Юлії Тимошенко не застосовувати до України штрафні санкції за недобір газу. Чинний газовий контракт, укладений свого часу з Тимошенко, ВВП назвав вигідним і для Росії, і для України, хоча й пригадав, що народжувався цей документ «у муках». До слова, Азаров згодом зауважив, що уряд Тимошенко «практично не виконував досягнутих домовленостей». Також Путін популярно пояснив, чому для Білорусі російське «блакитне паливо» коштує на третину дешевше, ніж для України: «Тому що з Білорусією ми будуємо Союзну державу і Митний союз. Ось вам і інтерес із точки зору інтеграції на пострадянському просторі, в даному випадку між Росією та Україною».

 

ОЦІНКИ

Олександр Турчинов, Блок Юлії Тимошенко:

— Опозиція вимагає заслухати в парламенті звіт про візит Азарова до Москви для з’ясування ціни, яку чинний уряд готовий заплатити за захист інтересів власних олігархів. «Газовий бліцкриг», який обіцяв Азаров, провалився. Обіцяної знижки ціни на газ для підприємств, що належать наближеним до Партії регіонів олігархам, не надано, а перегляду газових угод не відбулося. Водночас із заяв російського керівництва випливає, що вони в обмін на газовий демпінг сподіваються на серйозні політичні поступки, які несуть пряму загрозу державному суверенітету.

Петро Симоненко, Комуністична партія України:

— На жаль, переговори глав урядів України і Росії, які відбулися у Москві, не дали відповіді на головні питання подальших відносин між нашими державами. В першу чергу, як і на яких умовах буде вибудовуватися енергетичне співробітництво, якою буде ціна на газ у 2010 році, які компенсаційні механізми передбачаються у зв’язку зі зростанням світових цін на енергоносії тощо.