Вище темпи підготовки!

27.03.2010
Вище темпи підготовки!

Президенти УЄФА — Мішель Платіні та ФІФА — Зепп Блаттер на конгресі в Тель-Авіві. (Фото Рейтер.)

Позавчора в Тель­Авіві завершився 34й щорічний конгрес УЄФА, на якому керманич асоціації Мішель Платіні звітував перед делегатами з 53 національних федерацій про черговий (третій) рік своєї роботи на посаді. Звісно, що головне і найболючіше питання для Європейської футбольної спілки зараз — підготовка України та Польщі до Євро­2012. Обидві країни рухаються до головної спортивної події у своїй історії із серйозним відставанням від графіка, і найбільше УЄФА переживає через проблеми зі спорудженням стадіонів у Києві, Львові та Вроцлаві.

Президент УЄФА заявив, що в березні наступного року планує переобратися на посаду. Платіні розуміє, що для нього перший східноєвропейський чемпіонат Європи — справа честі. Провал цього проекту поставить хрест на планах мсьє Мішеля ще на чотири роки затриматись у штабквартирі Європейської футбольної асоціації в Ньоні. «Ми повинні втілити цей проект в життя. Ми запланували це зробити і зробимо це, хоч перед нами стоїть багато невирішених проблем», — легендарний французький футболіст оптимістично дивиться в майбутнє.

Триразовий володар «Золотого м’яча» визнав, що зворотної дороги немає. «Наше рішення остаточне — Євро­2012 пройде в Польщі та Україні», — каже Платіні, вкотре підтверджуючи, що резервний аеродром для континентальної першості він не шукає. За словами керівників УЄФА, «планом «Б» може бути хіба інший розподіл містгосподарів першості — два українських замість чотирьох. Але єврочиновники від футболу вірять, що все залишиться, як планувалося досі, — чотири на чотири.

Певно, у пана Платіні з’явилися нові підстави для оптимістичних заяв: новий український уряд, засукавши рукави, активно взявся надолужувати згаяне. Саме на темпи роботи нової влади в Україні сподівається УЄФА. А він, зазначимо, задля збору коштів на потреби підготовки до Євро­2012 готовий навіть знову відкрити казино та обкласти ігровий бізнес футбольними податками із прицілом на футбольний чемпіонат Європи.

Крім іншого, Мішель Платіні розповів «конгресменам» в Ізраїлі про втілення в життя плану футбольних реформ, який він презентував на минулорічному конгресі в Копенгагені. Із 2012 року всім європейським командам планують заборонити жити в борг: витрати не повинні перевищувати суму зароблених коштів. Певно, такі нововведення неабияк засмутять президента мадридського «Реалу», який усі свої грандіозні придбання здійснює на кредитні кошти. Також Платіні похвалився прогресом у боротьбі з нелегальними ставками у футболі. «Сподіваюся, що ми вчасно зреагували на цю смертельну для футболу загрозу», —каже 54річний чиновник, котрий своїми рішеннями запустив хвилю арештів футбольних «шахраїв» по всій Європі.

«Я добре розумію, що повністю ми не вирішили ще жодного питання, але УЄФА рухається в правильному напрямі, дотримуючись своїх поглядів. Я вірю у свої ідеї й цінності», — так завершив свою промову на Святій Землі пан Платіні.

Григорій ХАТА