Від Сала до Русина

23.03.2010

Змінивши керівництво МВС та його структурних підрозділів, а також столичної та кримської міліції, міністр Анатолій Могильов узявся за інші регіони. Відучора його заступники поїхали по областях представляти нових керівників. Уже перші призначення доводять, що в МВС доволі буквально сприйняли «побажання» Президента Януковича повернути в органи кадри, звільнені у 2005 році. Мовляв, серед них є офіцери, які «нічим не заплямували свою честь». Складається враження, що перевагами для кандидатів є або одіозність у минулому, або донецька прописка. Утім на Богомольця, 10 такі підходи до призначень не коментують.

Так, учора міліцію Одещини очолив полковник Михайло Яцков, який раніше працював начальником митних постів «Іллічівськ», «Одеса–порт», а також заступником начальника Південної митниці. 46–річний Яцков не все життя був митником, починав кар’єру дільничним інспектором міліції. Але головною його перевагою є те, що він — уродженець Горлівки, випускник Донецького інституту внутрішніх справ. Міліцією Вінниччини відтепер керуватиме доволі відомий «кадр» — генерал–майор Валерій Нонік. У 2003—2005 роках він очолював міліцію Кіровоградщини, згодом керував службою охорони Блоку Литвина. Під час виборів 2006 року його ім’я фігурувало в інциденті з побиттям кандидата в депутати до Корольовської райради Житомира від «Нашої України» Володимира Зубрицького.

Повернувся в міліцію Закарпаття й очолив її інший відомий офіцер — Віктор Русин, якого нова влада вперто називає «жертвою помаранчевих репресій». В часи Майдану він був першим заступником скандально відомого начальника закарпатської міліції Василя Варцаби. У 2005 році Русину довелося півроку провести в СІЗО. Натомість його колишній шеф Варцаба, якого свого часу було оголошено в міжнародний розшук, нині має усі шанси очолити міліцію Буковини або Прикарпаття, повідомляє «Українська правда».

Інший скандальний генерал Олег Сало нібито має очолити міліцію Рівненщини. Екс–очільника міліції Львівщини Сала (вважався людиною Віктора Медведчука) також оголошували в міжнародний розшук, Генпрокуратура порушувала проти нього кримінальні справи за порушення виборчого законодавства та зловживання службовим становищем, але тепер прокуратурі вочевидь доведеться співпрацювати з одіозним генералом.

Відбулися і певні ротації: у крісло начальника міліції Львівщини повернули доволі ефективного генерала Михайла Цимбалюка, який донедавна керував міліцією Полтавщини. Натомість у Полтаві пана Цимбалюка замінив Олександр Рудяк, якого нещодавно поновили на посаді першого заступника начальника міліції Криму. Полковник Рудяк є людиною міністра Могильова й навіть фігурував у «касетному скандалі» щодо депутата ВР Криму Мельника (відомого у певних колах, як «Меля»). Натомість із крісла начальника міліції Вінниччини у крісло керманича міліції Тернопільщини пересів учора генерал–лейтенант Василь Поліщук.

Учора ж міліцію Харківщини очолив 56–річний Михайло Мартинов, ледь не єдиний серед інших начальників облуправлінь, який є уро­дженцем саме цього регіону й тривалий час керував міліцією Харкова. Мартинов є людиною нового харківського «губернатора» Михайла Добкіна, в якого він був радником. Натомість начальником міліції Запорізької області призначено Володимира Сербу, який раніше очолював один із відділів внутрішньої безпеки ГУБОЗ МВС.