Комуніст, цариця і козаки

23.03.2010

Кіровоградська міська влада всерйоз перейнялася ідеєю повернути своєму місту дореволюційну назву Єлисаветград. За рішенням міськради, 27 березня на цю тему відбудуться громадські слухання. Після цього, відповідно до усталеної процедури, питання про перейменування Кіровограда на Єлисаветград можуть винести на місцевий референдум.

Ідея про перейменування живе в Кіровограді давно. У 1991 та 2001 роках відбулося два референдуми, які залишили за містом теперішню назву. Проте ініціативу «продавлюють» знову й знову, хоча назва міста на честь російської цариці — далеко не єдиний варіант.

Офіційно Єлисаветград постав 1754 року як «Фортеця святої Єлизавети» — покровительки дочки Петра І, цариці Єлизавети. Саме навколо цього укріплення поступово виросло місто, а «незручна» назва фортеці перетворилася на «Єлисаветград». 1924 року більшовики перейменували його на Зинов’євськ на честь одного з керівників радянської влади, а з 1939–го місто називається на честь іншого радянського діяча, сталінського соратника Сергія Кірова. І якщо Зинов’єв–Апфельбаум таки народився в Єлисаветграді, то Кіров там ніколи не був і може бути пов’язаний з містом лише через те, що Сталін звинуватив Зинов’єва у вбивстві Кірова.

Та місцева патріотична громадськість не надто тішиться з можливої зміни російсько–комуністичного «Кіровограда» на російсько–царське «Єлисаветград». Так, місцевий краєзнавець Юрій Матівос, а з ним патріотичні й козацькі організації, стверджують, що до будівництва фортеці Святої Єлизавети тут була козацька паланка, яка називалася Новокозачин. І вимагають повернути місту саме цю назву.

Інші діячі радять копати ще глибше. Скажімо, голова місцевої молодіжної організації Народного руху Дмитро Сінченко запропонував свого часу перейменувати Кіровоград на Ексампей — саме так називалася священна місцевість скіфів, яка нібито розташовувалася на території Кіровоградської області. Під час попередніх громадських обговорень було подано найрізноманітніші варіанти: Грушевське, Шевченкоград, Центральноукраїнськ, Лелекинськ, Інгульськ, Степоград, Золоте Поле, Слов’янопіль, Бугогардівськ та багато інших.

Фракція «Нашої України» в міськраді перейменування міста одностайно підтримала. «Ми переконані, що місто, до якого не має жодного відношення такий діяч, як Кіров, не має називатися його ім’ям. Тим паче, з огляду на його біографію — вбивці, який відправив на той світ безліч людей, в тому числі й наших співвітчизників», — каже голова фракції Олександр Дануца. «Може, й потрібно перейменовувати місто — і не обов’язково на Єлисаветград, до речі. Але не тепер», — вважає його колега по міськраді з фракції Соцпартії Олена Костенко.

Сам факт, що питання перейменування порушують утретє, свідчить: багато мешканців Кіровограда таки хочуть змінити назву свого міста. Проте поки нема одностайності щодо назви, перемагають «консерватори».