За травнем іде листопад

23.03.2010
За травнем іде листопад

Обрати нову місцеву владу вимагає Конституція України. (Фото Рейтер.)

Цього року Україну чекають іще одні вибори — місцеві. Народний депутат від Партії регіонів Валерій Коновалюк зареєстрував у Верховній Раді проект постанови про призначення виборів міських, селищних, сільських голів та депутатів місцевих рад на 7 листопада.

Проект Коновалюка — перший зареєстрований у парламенті після того, як Верховна Рада скасувала планові місцеві вибори, призначені на 30 травня. Досі політики висловлювали лише думки щодо можливої дати «малих» перегонів, без конкретики. Нагадаємо, Верховна Рада відклала цю кампанію, зіславшись на те, ніби в бюджеті не виділено коштів на вибори (бо не ухвалено сам бюджет), а повноваження депутатів і мерів із сільськими головами витікають у різний час, тож ця розбіжність потребує додаткового вирішення. Ініціатива виходила від Партії регіонів; «за» проголосували також фракції Компартії, Блоку Литвина та частина «НУНС».

Опоненти «регіоналів» вважають, що нова «партія влади» намагається виправити власну ж помилку. «Відкладення виборів — це унікальна подія для України, а може, й для Європи, — зазначив у коментарі «УМ» народний депутат від БЮТ Сергій Шевчук. — Це типовий взірець «бульдозерної демократії» від Партії регіонів. Їм совісно, і вони хочуть виправитись».

Пан Шевчук каже, що листопад для проведення виборів є прийнятним періодом, хоча для фракції БЮТ головне, аби перегони пройшли в юридичному полі. «Верховна Рада, політикум мусять визначитись із датою виборів. Це потрібно усім — і парламентаріям, і місцевим органам влади, й організаціям, і звичайним громадянам. Для БЮТ нема великої різниці, чи вибори відбудуться в листопаді, чи у вересні, чи в жовтні. Головне, щоб вони пройшли без порушень», — наголосив нардеп.

На доважок до ініціативи з датою Коновалюк пропонує, щоб місцеві вибори відбулися на мажоритарній основі. Про це йдеться в іще одному «місцевому» проекті «регіонала». Коновалюк виступає за те, щоб усі кандидати мали право балотуватися шляхом самовисування. «Ця ініціатива погоджена з моєю фракцією. Шанси на її проходження через сесійний зал достатньо високі», — заявив Коновалюк через свою прес–службу.

Ідея з поверненням до мажоритарної системи дедалі більше поширюється в парламенті. Пропорційний спосіб виборів був дискредитований, особливо на виборах до міських чи районних рад, де депутат мусить перебувати в найтіснішому зв’язку з громадою, а не партійним осередком.

Водночас БЮТівець Сергій Шевчук не підтримує ідею Коновалюка й пропонує зберегти пропорційну систему, але на основі відкритих виборчих списків. «Колись я обирався народним депутатом у мажоритарному окрузі, а потім — за списком. Можу порівняти дві системи, і скажу, що більший порядок і більша дисципліна є тоді, коли над депутатом існує партійний контроль. Безумовно, не можна кидатися в крайнощі й передавати всі важелі впливу партії, але поєднання двох систем було б найкращим способом вирішити проблему», — зазначив Шевчук. За його словами, відкриті списки варто запровадити хоча б на виборах до районних та обласних рад.