Дівчина з чоловічим ім’ям

23.03.2010
Дівчина з чоловічим ім’ям

На «Євробачення» вибрали Альошу, а пісню ще шукатимуть. (Фото з сайту 1tv.com.ua.)

Уже вдруге Міжнародний пісенний конкурс «Євробачення–2010» набирає державної значущості на рівні президентської адміністрації, через що стає посміховиськом для світу — ну ніде не ставляться так серйозно до «конкурсу для домогосподарок», як в Україні. За тиждень до того, як в Осло мали надіслати документи учасника «Євробачення» від України Василя Лазаровича, противники його кандидатури і «чесних виборів» активно почали тиснути на нових чиновників, своїх. Головою оргкомітету «Євробачення» в Україні стала заступник очільника адміністрації Президента Ганна Герман, ніби й не її рівень, але, може, в музиці кохається? Минулої середи вона представила Президенту України нового генерального директора Першого Національного Єгора Бенкендорфа, а в четвер оголосила «двадцятку» фіналістів нацвідбору на «Євробачення». Часу для промо фінального концерту, ясна річ, не було — все ж робилося похапцем, екстремально, за лічені години, тому пісні фіналістів упродовж п’ятниці–суботи крутили на Першому Національному і Новому каналі. У суботу ввечері гала–концертом, який транслювали Перший Національний і Новий канал, заправляв Савік Шустер на пару з Ольгою Фреймут у прямому ефірі зі студії «Шустер live». Наприкінці програми глядачі двох каналів і журі конкурсу проголосували, і за результатами «телереферендуму» в травні в Осло поїде нікому не відома білявка на ім’я Альоша.

 

Із новим відбором — скандал на ціле Осло

Не встигла Альоша оговтатися від несподіванки, як дівчину звинуватили в плагіаті. У музичних колах кажуть, що пісня To be free («Бути вільним») 23–річної фіналістки із Запоріжжя (справжнє ім’я — Олена Кучер) надто подібна до Knock Me Out американських співачок Лінди Перрі та Ґрейс Слік. Knock Me Out, або You Knock Me Out, вийшла у світ у 1996 році як саундтрек до фільму «Ворон 2: місто ангелів». Як пише одна з найбільших голландських газет, сьогодні ця пісня стала класикою готської субкультури, а композиція фіналістки Альоші дуже її нагадує, тому є нелегітимною. Сама Альоша після фінального виступу розповіла, що музику написала у квітні 2008 року, а слова були написані ще в 1997 році американцем Пітером Чекалюком. Тоді співачка виклала в мережі пісню на продаж.

Юрист Вікторія Романова, яка в неділю повезла в Осло документи, вчора переконувала представників EBU, що, за міжнародними документами, всі права на пісню To be free належать Олені Кучер. В Осло Альошу не дискваліфікували, але директор конкурсу пісні «Євробачення» Сванте Стокселіус запропонував українській співачці змінити пісню. «Наразі журі прослуховує запропоновані композиції, аби підібрати пісню, з якою Альоша представить Україну на Міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення–2010» в Осло. Україна має передати всі документи щодо нової пісні не пізніше п’ятниці, 26 березня», — заявили на Першому Національному, але в понеділок уранці не назвали жодних творів, які б музиканти прислали на розгляд.

Загалом заміна пісні — очевидний ляпас смакам глядачів. Адже Альоша — не Ані Лорак, яку всі знали і хотіли відправити на «Євробачення». Якби тоді йшлося про заміну «Шеді–Леді» на «Леді–Шеді», ніхто б і звуку обурення не подав. А тут нікому не відома Альоша, випускниця університету Поплавського, за якою немає ні перемог на міжнародних престижних конкурсах, ні телепроектів на кшталт «Фабрики зірок», і раптом — учасник «Євробачення». Глядачі явно не голосували за її кучеряве волосся, червоні рукавички і голос у чотири октави. Мабуть, народу таки сподобалася пісня To be free у її виконанні, адже це — конкурс пісні, а не виконавця. Хоча зрозуміти, скільки народу вирішило долю українського учасника, наразі неможливо — жодної інформації про кількість СМС–повідомлень немає. Альоша разом із Машею Собко набрали по 36 «голосів»(очків). Яка кількість повідомлень вкладається в один голос, ніхто не повідомив. Члени журі упродовж ефіру робили помітки в анкетах, які після кожного виступу збирали. Наприкінці, коли оголосили двох дівчат на першому місці, про анкети забули, вибирали між Альошею і Машею. Ганна Герман, порадившись із колегами, оголосила, що фіналісткою буде дівчина з чоловічим іменем. Як відбуватиметься вибір пісні і скільки учасників відбіркового туру обуряться цим рішенням, побачимо в п’ятницю.

«Красівая дєвачка. Нікакой крітікі»

Те, що Альоша виграла в Маші Собко, після ефіру виглядало правдоподібно. Маша по–голлівудськи усміхалася, кліпала накладними віями і запевняла свою приятельку, що Альоша — «маладєц», «рєальна красотка». Альоша поводилася розгублено, мружилася від спалахів фотоапаратів, прикривалася рукою від камер. Фіналістка першим ділом взялася розповідати про месидж пісні, про важливість бути вільним від алкоголю, наркотиків, людей, які створюють рамки для інших. Співачку ніхто не вітав із квітами, ніхто не обіймав і не цілував, як це зазвичай буває, коли тебе оголошують переможцем. Альоша не знала, як буде святкувати перемогу. Здавалося, вона готова цілу ніч простояти під золотим дощиком на сцені в колі журналістів, які намагаються випитати, звідки такий талант розкопали журі. «О, Боже! Я не знаю, що зі мною трапилося. Де я візьму гроші на «Євробачення»?» — розгублено повторювала Альоша.

Інші учасники один за одним швидко повискакували зі студії, не поспішав тільки Василь Лазарович. Чорний костюм змінив на звичайний светр і джинси і обговорював зі своєю директоркою подальші плани. Цікавлюся у Василя, чому він вирішив брати участь у конкурсі, адже це була явно не його гра. «Нове керівництво НТКУ запропонувало мені взяти участь. Хотів відмовитися, але потім подумав, щоб не говорили, що я боюся конкуренції, вирішив виступити. Я — в трійці лідерів по Європі. За СМС–голосуванням мав би посісти друге або третє місце. Уже завтра я відішлю листи в Європейський суд. Нічого чужого не хочу. Нехай повернуть мені гроші, які я витратив на відбір пісні. Це більше 100 тис. доларів. Смієтеся? А мені не смішно, я своє доведу в Європейському суді. До цього часу не порушував судову справу, бо, окрім судових процесів, нічого б не мав», — каже Лазарович. Про Альошу Лазарович сказав різко: «Із таким вибором, який маємо сьогодні, Європі буде соромно за Україну. Це просто ганьба».

А тим часом Ганна Герман, голова оргкомітету «Євробачення» сказала «УМ»: «Для нього (Лазаровича) це повинен бути дуже гарний урок. Він повинен розуміти, що перемога має бути чесною. Я думаю, він свого ще досягне. Цей урок йому насамперед був потрібний, і тим, хто стояв за ним. Усе правильно, все чесно і так має бути». Поки вона ділилася враженнями, що її дітям сподобався Матіас із піснею Костянтина Меладзе «Ангелы не плачут», а чоловікові дівчина в гарній синій сукні (Маша Собко), новий міністр культури і туризму України Михайло Кулиняк, який теж сидів у журі такої важливої культурної акції, взявши її за лікоть, відзвітував, що візьме пальто і готовий із нею їхати.

Журі не зациклювалось на переможених учасниках: ніхто не потиснув руки Козловському, який виборював «чесні вибори» кандидата від України, не поплескав по плечу драйвових хлопців із гуртів «Бряц–бенд» і «Спалахнув шифер», не витирав сльози чарівній Шаніс, яка за номером нічим не поступалася Маші Собко, але не ввійшла навіть у десятку. Перед нацвідбором ходили чутки, що переможцем має стати хтось із учасників «Фабрики зірок» і в журі невипадково сиділа генеральний продюсер Нового каналу Ірина Лисенко. Наталя Могилевська у прямому ефірі сказала, що Макс Барських — найкращий, пролобіювала його перед телеаудиторією. Але хлопець залишився за бортом десятки. Матіас і гурт «Ст’Ерео» (Еріка і Стас Шурінс) теж не потрапили в число передовиків.

Нинішній перший віце–президент НТКУ Валід Арфуш, а недавно всього–на–всього видавець скандального, жовтого журналу «Папарацці», сказав, що вибором задоволений: «Красівая дєвачка. Нікакой крітікі». Генеральный продюсер телеканалу Enter Юрій Молчанов, член журі, додав, «дівчина, яка посіла друге місце, дуже гарна. За неї проголосували всі чоловіки у студії. Але зараз у світі інші тенденції. Леді ГаГа гарна? Модна фішка, шарм. В Альоші все це є».

Найпалкіше вітав переможницю член журі, продюсер телеканалу ОТВ і співпродюсер співачки Наталі Волкової Володимир Орлов. Широкими плечима він розштовхав журналістів, поцілував Альошу і прошепотів на вухо: «Добре виступила. Так, як ти вчора співала, ми б за тебе не проголосували, а сьогодні добре». Орлов був одним із противників вибору Лазаровича. Заявляв, що на «Євробачення» хоче відправити Волкову і що з підопічною йому доведеться їхати в Москву на відбір, як це минулого року зробила Настя Приходько. На повторний відбірковий тур Орлов Волкову не відправив. Можливо, знав, що поїде Альоша?

 

ПРЯМА МОВА

Ганна Герман, заступник голови адміністрації Президента: — Так, ми зробили все, щоб змінити президента Першого національного. Я щаслива, що ми це зробили. Ми прийшли до влади і відразу змінили тих, хто працює на схемах, нечесно, хто просуває своїх людей, хто не дає людям шансу у чесній перемозі. Так, ми це зробили швидко. Так, ми це зробили наполегливо, і я вважаю, що Перший національний має президента, якому можуть позаздрити всі канали. Це цікавий хлопець. Коли я його привела познайомитися з Президентом України, він прийшов у сорочці на короткий рукав і з загіпсованою рукою. Усі приходять у краватках і костюмах. Президент сказав мені: «Він добрий, тому що в нього чесний погляд.

Ми починаємо дуже добру традицію перемагати чесно. Я думаю, ми повинні допомогти цій молодій дівчині. Я сьогодні її вперше бачила. Вона дуже талановита і цікава. У неї великі шанси. Ми повинні допомагати всім молодим. Українці повинні повірити, що в нас можливо чесно жити. Ми отримали розвалену державу. Держава не може фінансувати «Євробачення», але є багато багатих людей, які підтримають талант. Вони допоможуть.