Навколо світу за 58 годин

23.03.2010

Менш ніж 58 годин знадобилося пілоту Ріккардо Мортарі, щоб облетіти навколо Земної кулі. Таким чином, 62–річний швейцарець побив світовий рекорд у категорії літаків вагою від 9 до 12 тонн. Вилетівши з аеропорту Женеви о 7:12 за місцевим часом, літак бізнес–класу «Роквелл сейбелайнер» обігнув планету і, подолавши 36 900 км, приземлився на тому самому місці в неділю о 17:06. Окрім пілота, до складу екіпажу входили двоє його синів — 28–річний Габріель і 26–річний Флав’єн Гудерцо, які фіксували всі деталі подорожі на відео.

За час польоту літак перетнув повітряний простір 33 країн і здійснив десять посадок для дозаправки. Як запевняє рекордсмен, він міг би витратити на подорож іще менше часу, якби не довелося міняти маршрут у зв’язку з виверженням вулкана в Ісландії.

Попередній рекорд у цій категорії, встановлений 1966 року, належить відомому американському шоуменові й пілоту–любителю Артуру Годфрі. Але випередити Годфрі, який летів із мінімальною швидкістю 436 км/год, для Мортарі з його мінімальними 647 км/год було не проблемою. Значно більше швейцарець прагнув перевершити досягнення мультимільйонера–мандрівника Стіва Фоссета, який 2005 року облетів Землю на легкому літаку за 67 годин. Але Міжнародна федерація повітряного спорту заявила: рекорд Фоссета Мортарі не побив, та й не міг побити, адже йому асистували двоє помічників, а літак здійснював проміжні посадки. Тоді як Фоссет у своєму саморобному літачку був сам–один і за 67 годин жодного разу не приземлився.