Азаров жене біса

20.03.2010
Азаров жене біса

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Микола Азаров після Юлії Тимошенко відчув у своєму кабінеті гнітючу ауру. Він вирішив очистити приміщення і звернутися до настоятеля Києво–Печерської лаври з проханням освятити кабінет (перед цим архієпископ Павло — депутат Київради від Партії регіонів — «виганяв бісів» із кабінету міністра культури). «Він приїхав, освятив — і стало легше», — зізнався вчора Азаров у Дніпропетровську на представленні нового голови обласної адміністрації Олександра Вілкула.

Окрім Вілкула — нардепа–«регіонала», призначено ще 13 «губернаторів». Найбільш одіозний кадр — скандальний мер Харкова Михайло Добкін, який тепер керуватиме областю. В. о. міського голови буде не менш багатозначна постать — секретар міськради Геннадій Кернес.

Головою Луганської ОДА Віктор Янукович призначив Валерія Голенка (досі — голова місцевої облради), Херсонської — Анатолія Гриценка (екс–спікер кримського парламенту), Миколаївської — Миколу Круглова (нардеп від ПР, «губернатор» часів Кучми), Закарпатської — Миколу Ледиду (голова обласного осередку ПР), Одеської — Едуарда Матвійчука, Запорізької — Бориса Петрова (обидва — нардепи від ПР), Донецької — Анатолія Близнюка (голова облради, ПР), Рівненської — Василя Берташа, Хмельницької — Василя Ядуху (обидва — голови осередків ПР у своїх областях), Чернівецької — Михайла Папієва (нардеп від ПР), Київської області — Анатолій Присяжнюк (депутат Верховної Ради Криму, екс–заступник голови СБУ), Житомирської — Сергій Рижук (нардеп від ПР). Перед тим Янукович звільнив «губернаторів», призначених Ющенком, «у зв’язку із закінченням строку повноважень Президента».

Загалом учора було представлено одразу десятьох «губернаторів». Після призначення нових голів почнеться переформатування влади в районах, сказав Микола Азаров на прес–конференції вже в Донецьку, а завершити процес «перезавантаження влади» в Україні уряд планує наступного тижня.

Ще одне гучне призначення відбулося в Міністерстві освіти та науки. Заступником Дмитра Табачника став Віктор Івченко — чоловік Віри Ульянченко, голови ради партії «Наша Україна». Незважаючи на такий крок по кар’єрних щаблях пана Віктора — екс–голови Держ­агентства з інвестицій та інновацій, Віра Іванівна заявила, що Табачник має піти з посади. За її словами, персональні призначення не змінять її особистої оцінки щодо міністра. «А позиція полягає в тому, що Табачник має піти у відставку як одіозний політик, чиї погляди не сумісні з українською національною освітою», — цитує Ульянченко агенція УНІАН.

Сам Табачник заявив, що «Івченко збирається займатися державним інноваційно–інвестиційним розвитком, і з цієї точки зору буде координувати свою роботу з високотехнологічними агентствами».

Водночас віце–спікер парламенту від БЮТ Микола Томенко робить припущення, що призначення Івченка може вплинути на позицію частини «НУНС» щодо голосування за відставку Табачника.