«Ксива» для організму

18.03.2010

Першими пілотними містами для впровадження електронних медичних паспортів центральні органи влади визначили Херсон, Запоріжжя, Тернопіль та Івано–Франківськ — саме для них централізовано виділено 2 мільйони бюджетних гривень. Не чекаючи «манни небесної» зі столиці, міське управління охорони здоров’я Вінниці вирішило активізувати зусилля в цьому напрямі.

Створення єдиної комп’ютерної бази даних, в якій би фіксувалися медичні параметри всіх пацієнтів, дозволить економити і гроші (чого варта лише відмова від паперу), і час, причому як лікарів, так і пацієнтів — їм не потрібно буде по кілька разів ходити по результати аналізів та інших досліджень, оскільки їх одразу вводитимуть в інформаційний банк. Електронний медичний паспорт із персональним кодом пацієнта передбачатиме різні рівні доступу для медичних працівників: одні з них матимуть право вносити дані обстеження, інші — тільки переглядати. Крім того, кожному городянину видадуть пластикову картку зі всіма характеристиками організму, і коли йому доведеться звернутись по лікарську допомогу в іншому регіоні, це не потребуватиме додаткових досліджень.

Щоправда, перш ніж гроші почнуть економити, їх спочатку треба вкласти. Поки що ведуться підрахунки необхідних затрат. За словами начальника міського Інформаційно–аналітичного центру медичної статистики Наталії Венцківської, одне комп’ютеризоване робоче місце лікаря обійдеться приблизно в тисячу доларів. А якщо додати до цього вартість серверів, програмного забезпечення та інформаційних комунікацій, то сума набереться справді кругленька.

Однак уже зараз ідеться про те, щоб передбачити у майбутньому міському бюджеті видатки на початок робіт із «медичної паспортизації». А там, сподіваються, і Київ допоможе, бо національна програма інформатизації має здійснюватись за кошти держбюджету.