«Юля — «тіньовий» президент»

18.03.2010

Учора Юлія Тимошенко представила громадськості керівника нового «тіньового» уряду Сергія Соболєва. «Опозиційна парламентська команда обрала Соболєва. Це та людина, яка суміщає високий професіоналізм у діяльності й високий рівень моральності», — вважає Юлія Володимирівна.

Соболєв — заступник голови фракції БЮТ, а віднедавна й голова партії «Реформи і порядок». Він є одним із найпомітніших спікерів Блоку Тимошенко, представляв інтереси ЮВТ під час оскарження результатів виборів у Вищому адміністративному суді. Сама ж Тимошенко, віддавши Соболєву пост «тіньового» прем’єра, залишатиметься головою Координаційної ради об’єднання опозиційних партій.

Лідерка БЮТ повідомила, що перше засідання опозиційного Кабінету Міністрів відбудеться наступного тижня. Під час цих зборів і буде презентовано склад уряду.

Водночас журналістам уже відомий попередній список міністрів. За «чорновим варіантом», «тіньовий» Кабінет матиме чотирьох віце–прем’єрів (ці посади відійдуть Володимиру Стретовичу, Юрію Кармазіну, Борису Тарасюку та Олесю Донію) та 16 міністрів. Серед урядовців — голова фракції БЮТ Іван Кириленко (міністр сільського господарства), Геннадій Москаль (внутрішніх справ), Ольга Герасим’юк (сім’ї та молоді), Володимир Полохало (освіти та науки) тощо. Найоригінальніше виглядає посада опозиційного міністра Кабінету Міністрів, яку закріпили за Романом Зваричем. Що саме «тіньовий міністр без портфеля» робитиме у «віртуальному» уряді — не ясно.

Юлія Тимошенко заявила, що склад уряду буде сформований за європейським принципом — професійним, а не галузевим. Лідерка БЮТ обіцяла, що такий підхід до побудови Кабміну буде застосовано й тоді, коли вона повернеться до влади. Що заважало Тимошенко запровадити такий розподіл протягом останніх двох років — не ясно. ЮВТ також доручила Сергієві Соболєву розробити проект держбюджету — того самого, який не спромігся підготувати Кабмін Тимошенко.

Нардеп–БЮТівець Олекса Гудима підтвердив, що його планується затвердити опозиційним міністром енергетики. Список, який просочився у пресу, ще може змінитися, каже він. «Поки що проводяться консультації. Можливо, в опозиційне об’єднання увійдуть іще якісь люди», — зазначив у коментарі «УМ» пан Гудима, донедавна — радник Прем’єрки з питань паливно–енергетичного комплексу.

Серед претендентів на «тіньові» міністерства — винятково народні депутати. Олекса Гудима пояснив, що це спричинено вимогами Регламенту Верховної Ради. «Відповідно до законодавства, офіційною опозицією — парламентською опозицією — вважається фракція або група фракцій, які не увійшли в коаліцію і мають певну кількість депутатів. Вона й формує опозиційний уряд. Є ще демократична опозиція — це ширший формат, він об’єднує всіх опозиціонерів, у тому числі поза парламентом», — пояснив Гудима.

Юлія Тимошенко не є депутатом, тому не могла очолити опозиційний уряд. Утім Олекса Гудима вбачає й інші причини. «Юлія Тимошенко — лідер загальноукраїнської опозиції. Опозиційний уряд — лише частина опозиції. Він буде боротися з Кабміном Азарова, а завдання Тимошенко — боротися з проявами Віктора Януковича у всіх сферах. Морально вона є опозиційним президентом», — підкреслив нардеп.