Нові люди на руїнах

18.03.2010
Нові люди на руїнах

«У ваших паперах, Миколо Яновичу, з юридичного боку все чисто!». Зліва направо: Прем’єр-міністр Микола Азаров, міністр юстиції Олександр Лавринович, віце-прем’єр Борис Колесников. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора вранці звивисті коридори Кабінету Міністрів знайомилися з новими членами уряду. Більшість облич, м’яко кажучи, малознайомі. Тож найпоширенішим питанням стало «Це хто?!», яке періодично то тут, то там лунало в кулуарах. Учора Кабмін Миколи Азарова зібрався на своє перше робоче засідання. І хоча дефакто воно було вже третім, але деякі міністринеофіти явно не орієнтувалися у робочих приміщеннях будинку уряду. І «старички», як, наприклад, міністр ЖКГ Олександр Попов, який удруге ввійшов у цю саму річку, тобто повернувся на попередню посаду, люб’язно показував новачкам входи і виходи.

Самого Миколу Азарова, який стрімко ввійшов до зали в оточенні найближчих віцепрем’єрів, а також більшість членів уряду журналісти змогли побачити тільки здалеку або на плазмових екранах пресцентру. Мовляв, чиновників ізолювали від преси, аби зробити традиційне спільне фото, а потім до зали засідань пустили тільки телеоператорів. Тож поставити традиційні питання перед початком засідання преса так і не змогла. Натомість отримала запевнення, що надалі всі обмеження у спілкуванні з урядовцями скасують.

 

Криза закінчується? А про борг забули?!!

Микола Азаров, зайнявши чільне крісло за овальним столом, був традиційно не багатослівним і всім своїм видом показував, що планує і каменя на камені не залишити від старань своєї попередниці. У вступному слові яскравий ораторський хист Юлії Тимошенко пан Азаров вирішив замінити простотою і... образністю. Фразу «Ми взяли на себе відповідальність за стан справ у державі в найтяжчий момент» Прем’єр мовив з інтонаціями передвоєнних радянських дикторів. Микола Янович категорично заперечив тезу Юлії Тимошенко про те, що Україна, мовляв, успішно подолала кризу. Економічна криза, за його словами, продовжується, а рівень управління державою доведено до межі.

Нова урядова команда порахувала: сукупний державний борг нині становить 93,5% від ВВП. Це практично критична межа. Для прикладу, державний борг Греції, яка сьогодні поставила у важкі умови весь Євросоюз, становив 130% від ВВП. Із українськими реаліями дружніх греків єднає той факт, що проблему уряд цієї південної країни старанно замовчував до останнього. Відтак Україна наступного місяця має сплатити за своїми борговими зобов’язаннями 6 млрд. гривень. А доходи становитимуть 12 млрд. Розподілити кошти в цій ситуації буде вельми не просто.

Микола Азаров стан справ в уряді попередників охарактеризував креативно. «Основний службовий автомобіль Прем’єра виявився не справним. Маленький приклад: який порядок може бути в країні, коли у Прем’єра не їздить автомобіль? Я поцікавився: а на чому ж вона пересувалася? Виявляється, на особистій машині, хоча ні в декларації, ні в палких зверненнях до людей Юлія Тимошенко не згадувала, що має особистий броньований «Мерседес». Тобто навіть у цьому слова розходилися зі справами».

Юлія Тимошенко відповіла опонентові, з якими вони тільки недавно помінялися місцями, прогнозовано: «Судячи з менталітету і віку тієї людини, Миколі Азарову було б доречніше пересісти на коней».

Домашнє завдання для міністрів

Свою команду Микола Азаров вважає напрочуд професійною. «Клюєву (перший віцепрем’єр. — Ред.) не потрібно пояснювати, як працює завод, а Слауті (віцепрем’єр із питань АПК. — Ред.) — як орати поле», — заявив Прем’єр і доступно сформулював першочергові завдання. Перше завдання отримав міністр із питань надзвичайних ситуацій. «Через кілька днів почнуть танути сніги, і Шуфрич головою відповідає, щоби не постраждала жодна людина», — доступно пояснив пан Азаров.

Друге за важливістю завдання — для керівників агропромислового комплексу. Разом із міністром фінансів вони мають зробити все, аби вчасно почалися весняні роботи на полях. Третє завдання від Миколи Азарова отримав головний конкурент його шефа на президентських виборах, а нині віцепрем’єр Сергій Тігіпко. Власне, воно виявилося, мабуть, найважчим: забезпечити цінову стабілізацію. У підмогу ліберальний Тігіпко отримає Антимонопольний комітет та підтримку НБУ. Андрій Клюєв, міністр палива та енергетики Юрій Бойко та міністр вугільної промисловості Юрій Ященко долатимуть високі ціни на енергоносії та активізуватимуть видобуток вугілля.

Окремий запис у блокнот мав зробити міністр ЖКГ. «Наші міста і села — це не середовище для життя, а іноді полігони для випробування на виживання, — здавалось, пан Азаров учора намагався заперечити тезу, що він буцімто поганий оратор. — До речі, пане Тихонов (віцепрем’єр із питань регіональної політики. — Ред.), Тернопіль занурився у сміття! Шляхи розбиті, темні вулиці, гаряча й холодна вода — як розкіш. Навіть Київ цієї зими нагадував блокадне місто». У суботу Прем’єр пообіцяв особисто провести нараду на цю тему з міською адміністрацією.

Коментуючи шляхи виходу з кризи, Микола Азаров виявився прогнозованим. Як і твердили експерти, першими кроками його на посаді Прем’єра будуть заходи з розвитку споживчого попиту і передусім відновлення будівельної галузі. Вчора очільник уряду підтвердив, що починатиме він саме з «будівельного конвеєра». І ще пообіцяв не надавати громадськості даних про стан промисловості порівняно з провальним 2009 роком, як це постійно робила Тимошенко. За його прогнозом, подолати кризу ми зможемо до 2012 року. Якщо промисловість надолужуватиме втрачене з темпами 7—8% зростання щороку.

 

ОФІЦІЙНО

Ірина Акімова: Головне для держави — збалансований бюджет

«Сьогодні слухатиметься, зокрема, закон про держзакупівлі та інформація про Комітет економічних реформ, організований при адміністрації Президента, — погодилася відповісти на запитання журналістів перший заступник глави адміністрації Президента Ірина Акімова, яку напередодні призначили відповідальною за зв’язки з урядом. — Дуже важливо відновити нормальну координаційну роботу між урядом та структурами Президента — насамперед ув’язати стратегічні напрями економічних реформ, які визначатимуть у Президентській адміністрації, із програмою антикризових заходів, що її розроблятиме уряд».

— Яке головне питання стоїть сьогодні перед економікою держави? — запитали у неї.

— Безсумнівно, це формування бюджету на 2010 рік. Насамперед треба ухвалити реалістичні макроекономічні показники, на яких формуватиметься головний фінансовий документ країни.

— Чи будете ви звертати увагу на поради опозиційного уряду?

— Принцип будьякої успішної влади — бачити точки зору громадянського суспільства. Саме для цього і було створено наш комітет.

— Адміністрація Президента готується до іспиту з української мови, який запропонував скласти всім держчиновникам віцепрем’єр­міністр Семиноженко?

— Я думаю, що ми готові, — відповіла російською Ірина Акімова.