М’яч у руки

18.03.2010

Спостерігати за тим, як руйнують пам’ятку історії, погодиться не кожен. А коли це стосується шедевра, створеного власноруч, хочеться волати. Український гандбол — унікальне надбання спортивної історії. За видатні здобутки тренер Ігор Турчин зі своїм жіночим колективом занесений до Книги рекордів Гіннесса: київські «спартаківки» 13 разів ставали володарками Кубка європейських чемпіонів, 20 разів перемагали в першості СРСР. «На превеликий жаль, у сезон 100–річного ювілею українського гандболу доводиться лише згадувати і шкодувати про втрачені славні переможні роки», — цими словами дворазової олімпійської чемпіонки, гравця легендарного «Спартака» Зінаїди Турчиної почалася позавчора прес–конференція, на якій видатні гандболісти просили громадськість не допустити руйнації гандболу в Україні.

«Саме напередодні 20 березня, коли мають відбутися вибори президента Національної федерації гандболу, ми хочемо наголосити, що нинішнє керівництво ФГУ на чолі з Владиславом Миленьким не знайоме з особливостями цього виду спорту, тому займається лише захистом своїх інтересів та міцно тримається за посади», — скаржиться на непрофесіоналів удова легендарного тренера.

Інша володарка олімпійського «золота», Тетяна Кочергіна–Макарець, констатує, що нинішнє керівництво федерації у свою каденцію займалося лише самопіаром, а допомогти залишитися в суперлізі таким відомим жіночим командам, як «Мотор» та «Галичанка», — не захотіло. І взагалі, після жіночої «бронзи» на Олімпіаді–2004 результати українського гандболу зійшли нанівець.

Заслужений тренер СРСР та України Леонід Захаров, з яким чоловіча збірна не змогла подолати груповий етап цьогорічної європейської першості, каже, що керівники ФГУ в останні три роки взагалі жодного разу не спілкувалися з колективом збірної. Захаров додав, що його лютнева відставка з поста «головного» пов’язана не з результатами роботи, а... з виборами президента ФГУ, на яких він планує підтримати іншого кандидата. Про ту саму причину його усунення з посади керівника секретаріату ФГУ говорить і Віктор Коноплястий.

Гендиректор української гандбольної ліги Олександр Шипенко теж не в захваті від господарювання нинішнього керівництва. «Із нами перестали спілкуватися представники інших національних федерацій. Далі падати вже нікуди — необхідно обрати професіонала, який знає вагу гандбольного м’яча, розміри гандбольних воріт», — каже чемпіон світу 1982 року. Колишні спортсмени–переможці хочуть бачити на цій посаді 62–річного майстра спорту Валерія Третьякова. І саме його будуть всіляко підтримувати на звітно–виборчому конгресі ФГУ, що відбудеться в Києві найближчими днями.