«Героя» — на дачу

16.03.2010

Степан Бандера, внук легендарного Провідника ОУН, готовий віддати Президентові України орден Держави — додадок до звання Героя України, посмертно вручений лідерові націоналістів попереднім главою держави. У зверненні на адресу Віктора Януковича Бандера–молодший пропонує обмін: «Я поверну нагороду Героя України, якщо ви віддасте маєток «Межигір’я».

Звернення Бандери — іронічне; тон задає вже сам початок — «шановний Віктор Фйодоровіч». До того ж лист написано англійською мовою. Автор — громадянин Канади — виклав його у своєму блозі в інтернеті.

«Я чув, це (приналежність Бандери до когорти Героїв України) спричинило вам певні проблеми у Москві, а «Газпром» може підвищити ціни на газ, якщо ви не відкличете державну нагороду перед Днем Перемоги Сталіна. Також я чув, що польський політик вважає, що Україна не стане членом Євросоюзу, якщо ви не заберете відзнаку», — турбується Бандера.

Онук провідника ОУН пише, що знайшов спосіб, як вони обоє можуть бути корисними Україні. «Якщо я поверну нагороду Бандери назад, Україна отримуватиме дешевший газ від Росії й одержить угоду про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, що варте десятків мільйонів євро. Ваш маєток теж оцінюється у десятки мільйонів євро. Разом ми можемо наповнити державну скарбницю грішми, виплатити заборгованість лікарям і вчителям, а може й роздати пенсії», — міркує Степан.

Бандера–молодший запропонував «призначити час і місце зустрічі («стрілку»)», а впізнати його легко: «Я буду тим хлопцем, що матиме золоту зірку на лацкані».

У постскриптумі до звернення Степан Бандера вже серйозно наголошує: іронічний тон заяви пов’язаний із тим, що 50 років після смерті Бандери–старшого від Брюсселя до Москви тривають палкі дебати про постать провідника ОУН. Онук вважає, що в Україні є багато нагальніших проблем, вартих уваги, і радить політикам зосередитись саме на таких.