З Шевченком у душі

16.03.2010
З Шевченком у душі

Останні акорди концерту.

«Добрий вам вечір!» — гучно зустрічали гостей вбрані в національні костюми хлопці й дівчата на вході до Національного палацу мистецтв «Україна». Так символічно глядачів відразу «переносили» в неначе рідну й теплу шевченківську атмосферу. Присутні посміхались один одному, привітно вітались і з радісним настроєм заходили до Палацу. Жінки у вишуканих сукнях, чоловіки в костюмах — деякі з присутніх у вишиванках — усі з нетерпінням проходять у зал, намагаючись якнайшвидше відшукати свої місця. За декілька хвилин зал уже заповнений ущерть, усі погляди спрямовані на сцену.

А там на величезному плазмовому екрані змінюють одне одного портрети юного Кобзаря, потім у більш зрілому віці. Так розпочався Шевченківський вечір Київського національного університету культури і мистецтв «Ми діти твої, Україно!».

«Творчість Тараса Шевчен­ка,великого сина українського народу, не дає українцям забути своє славетне минуле та надихає любов’ю до Батьківщини, самобутньої великої нації. Щорічні подібні вечори є ще однією сходинкою до відродження кращих культурних традицій України» — розказав «УМ» організатор заходу, ректор КНУКіМ Михайло Поплавський.

Рідна, народна тематика вечору зумовила й вибір композицій — чи не найпершою з них стала «Молитва за Україну» у виконанні народного хору університету, під керівництвом народного артиста Ук­раїни,професора КНУКіМ Станіслава Павлюченка. Ця композиція була відпрацьо­вана до найменших деталей,складалось враження екскурсу в історичне багатостраждальне та легендарне минуле. «...Боже великий, єдиний, нам Україну храни», — разом із виконавцями гучно заспівав увесь зал.

Сам організатор вечора — співаючий ректор Михайло Поплавський — на сцену вийшов, як завжди, з неабияким задоволенням і під шалені оплески. «У мене ти — одна єдина, одвічна радість і жура, ти будеш жити, Україно, країно щастя і добра!» — звучно співав він зі сцени.

Патріотична, національна нотка проходила в усіх виступах цього вечора. Присвячені Батьківщині пісні виконали як випускники, так і студенти КНУКіМ. Зокрема, «відкривала» вечір випускниця університету Катерина Бужинська, викладачка цього ж вузу Алла Кудлай, капела бандуристів навчального закладу та ціла низка танцювальних колективів.

Задоволеними залишились усі, незважаючи на вік чи стать. Виступали як молодіжні виконавці, так і метри української естради: Василь Зінкевич, Наталія Бучинська, Іван Попович, Алла Попова, Анатолій Матвійчук та неповторна Ніна Матвієнко. Молоді ж припали до душі запальна пісня гурту «Юркеш» та не менш хвацькі танці в стилі аркану від переможиці Євробачення Руслани. Войовничо–патріотичних ноток концерту додали танцювальні колективи–переможці конкурсу «Крок до зірок» — ансамбль танцю «Україна» виконав хореографічну композицію «Веснянка», а ансамбль «Оазис» — «За Вкраїну, за свободу» — номер зі справжніми акробатичними трюками пускав мороз по шкірі присутніх.

Завершився вечір із характерним для Михайла Михайловича розмахом: всі учасники разом зі співаючим ректором вишикувались на сцені й під акомпанемент залу виконали пісню на невмирущі вірші Кобзаря «Реве та стогне Дніпр широкий...». На останніх акордах зал гучними оплесками віддячив усім артистам за вечір, глядачі намагались особисто вручити букети квітів головному організатору — Михайлу Поплавському. Окремий букет ректор КНУКіМ отримав і від присутнього на концерті екс–президента України Віктора Ющенка — на знак вдячності за такий приємний і по–домашньому затишний Шевченківський вечір.

Проте найкращий подарунок чекатиме всіх телеглядачів — приєднатись до святкування Шевченківського вечора Київського національного університету культури і мистецтв «Ми діти твої, Україно!» зможе кожен. Для цього треба буде лише вчасно ввімкнути телевізор. Телеверсію концерту покажуть уже на цих вихідних. У суботу, 20 березня, буде трансляція для «жайворонків» — в ефірі ТРК «Ера» о 6.45. Для любителів поспати — повтор буде на Першому національному (УТ–1) — о 19.00. В неділю ж о 18.00 концертом зможуть насолодитись усі глядачі телеканалу «Київ». Увімкніть телевізор вчасно — і ви не пошкодуєте!