Янузаров розпочав відлік,

16.03.2010

Кабмін Миколи Азарова приречений на крах, а економіку чекає нелегке випробування! Ще ніколи в історії незалежної України новий уряд не починав роботу під супровід такого густого песимізму. Усім нам дуже хотілося б, щоби скептицизм до уряду... ні, навіть не Азарова, бо варто переглянути склад Кабміну, аби переконатися, що більшість міністрів контролює особисто Президент Янукович... Щоби цей скептицизм виявився помилковим. Але...

Той факт, що уряд Янузарова фактично нелегітимний, може відгукнутися йому у найневідповідніший момент. Але це ще «квіточки». Склад уряду — це вже серйозна міна уповільненої дії під витвір коаліції «Стабільність і реформи». Журналісти порахували: 8 із 29 членів уряду народилися в Донецькій області. Ще п’ятеро народилися у Києві, але входять до так званої столичної колони донецького клану. Троє міністрів народилися на Дніпропетровщині і троє — в Росії.

Але абсолютний антирекорд, який встановив уряд Миколи Азарова, — це його чисельність. 29 міністрів, як в Україні, немає ніде в Європі: там середньостатистичний Кабмін налічує 16—18 чиновників, найбільше в Італії — 24 урядовці. Подібне велелюддя спостерігається хіба що у Білорусі (30 міністрів), але там важливі рішення ухвалює президія у складі десяти осіб. У нас це робитиме втричі більше народу.

Для охочих виводити на чисту воду корупційну спайку влади і бізнесу настали благословенні часи. Ось вона влада, а всередині — бізнес! Три бізнесмени — Клюєв, Тігіпко, Колесников — отримали посади віце–прем’єрів, ще один — Хорошковський — крісло керівника СБУ. Натомість, зацикленим на гендерній рівності європейцям тепер доведеться пояснювати, чому серед українських міністрів немає жодної жінки.

Майже рекорд — це сім віце–прем’єрів, які очолюватимуть «круглий стіл» знаменитої зали засідань. Досі ні Прем’єр–міністр Азаров, ні його «старший» товариш Президент Янукович не пояснили схему, як ділитимуть повноваження галузевий міністр та його куратор віце–прем’єр. Експерти переконані, що робитимуть це не прозорим розділом повноважень, а в ручному режимі: собі на користь, економіці на шкоду. Саме за ручний режим аналітики критикували Кабмін Юлії Тимошенко.

Тепер ситуація, скажімо, в агропромисловому комплексі залежатиме від того, чи знайдуть спільну мову (як варіант — спільні бізнес–інтереси) представник старої гвардії «регіоналів» віце–прем’єр з питань АПК Віктор Слаута та міністр АПК Микола Присяжнюк, якого пов’язують із цілком конкретними напрямами в бізнесі. Особисто я дуже хотів би потрапити на виробничу нараду за участю куратора економічного блоку уряду віце–прем’єра, бронзового призера останніх президентських перегонів Сергія Тігіпка та міністра економіки Василя Цушка. Ну, того самого, котрий має таку образливу кличку працівника водоперекачувального підприємства, а свого часу на посту міністра МВС із гортанним криком «Міліція, за мною!» брав штурмом прокуратуру.

Не менш цікаве питання: а які економічні реформи здійснюватиме новий уряд? Бо від цих реформ залежить не тільки коли вийде з кризи економіка України, а й чи вийде вона взагалі. А ось які — збільшити соціальні стандарти заднім числом (!) та взяти кредити у МВФ для виплати пенсій (!!). Такі кроки призведуть або до шаленої інфляції, або до паралічу економіки. Зарубіжні оглядачі навіть заявили, що Азаров в особі Януковича (чи навпаки) вже запустив годинник, який рахує час до його відставки.