Пиво від Обами

16.03.2010

Прем’єр–міністрові Канади Стівену Харперу щонайменше два тижні не доведеться ходити в магазин по пиво. Завдяки канадській збірній з хокею пінним напоєм у нього тепер забитий весь холодильник. Днями президент США Барак Обама виконав умови парі, яке вони з Харпером уклали перед фінальним матчем Канада—США хокейного турніру Олімпіади у Ванкувері. Очільники двох держав поставили на перемогу своєї збірної кожен по упаковці пива (Харпер — канадського, Обама — американського). Оскільки Канада перемогла в овертаймі з рахунком 3:2, господареві Білого дому довелося виставлятися. Причому, як розповів журналістам речник Білого дому Роберт Гіббс, з горя Обама вислав в Оттаву одразу два ящики: й обіцяного ним у разі програшу пенсільванського пива «Йюенглінг», і канадського «Молсон», яке ставив на кін Харпер.

Паралельно з главами держав сперечалися і їхні прес–секретарі. Але не на пиво: той, хто програє заклад, мав на черговому брифінгу постати перед журналістами у светрі команди–переможниці. Тому, коли на першій після олімпійського фіналу прес–конференції Гіббс з’явився у звичайному діловому костюмі, представники преси обурено загули. Речник Білого дому пояснив, що чекає, доки від канадського колеги Дмітрія Судаса йому передадуть фуфайку збірної Канади.

Передали. І минулої п’ятниці, повідомляючи про «пивну» посилку Обами до Харпера, Роберт надягнув білий светр із червоним кленовим листком на грудях. Фуфайка виявилася іменною — з надписом «Гіббс» і номером 39 — на честь воротаря збірної США Райана Міллера, визнаного найкращим хокеїстом Олімпіади–2010. Щоправда, насамкінець прес–секретар Обами не втримався і таки віддав шану своїй збірній — знявши канадського светра, залишився у темно–синій фуфайці американського хокеїста.