Ціни вийшли з–під контролю

13.03.2010
Ціни вийшли з–під контролю

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Лютнева інфляція, яку днями оприлюднив уряд, подарувала неприємний сюрприз для аналітиків: виявилася хоч і не набагато, але таки вищою за січневу і становить 1,9%. На тлі стагнації в економіці тенденція виглядає тривожно. Прикро також, що знецінення грошей минулого місяця відбувалося значно швидше, ніж прогнозували ті самі аналітики: МВФ, незалежні експерти і навіть деякі експерти Національного банку.

Ситуація, коли вже другий місяць поспіль інфляція прискорюється, може покласти край багатьом рожевим сподіванням. Принаймні обіцянкам уряду Юлії Тимошенко, що в 2010 році річна інфляція не перевищуватиме 10%. «Така перспектива віддалилася, — сказав керівник групи, радник голови НБУ Валерій Литвицький. — Я не вважаю, що нині час зменшувати ставки рефінансування, але необхідно провести ревізію всіх доступних інструментів для стримування інфляції».

На думку експерта, головною причиною проблеми є надмірні витрати держбюджету в останні два місяці минулого року, а також ручне управління бюджетом із початку нинішнього року (уряд, як відомо, не затвердив держбюджет на 2010 рік, і країна живе без нього. — Авт). Не варто забувати також про стрімке зростання цін на продукти харчування, яке ми маємо нині. Так, із початку нинішнього року споживчі ціни зросли на 3,7%, а виробники промислової продукції підняли вартість своїх виробів на 3,8%. Продукти харчування в лютому також подорожчали більш ніж на три відсотки. Серед «лідерів» зростання цін — картопля (26,2%), цукор (17,8%), овочі (17%), сир твердий і селянський (7,9%), молоко (5,2%), фрукти, масло, олія, кондитерські вироби (близько 3%).

Прогнози на березень також не відзначаються оптимізмом. Утім експерти вважають, що нині існує два шляхи, якими може піти новий український уряд. «Економіка нашої держави, ймовірно, зростатиме, але значно меншими темпами, ніж у роки так званого «першого десятиліття». Відтак уряд має всі можливості, аби стримувати інфляцію. Для цього необхідно насамперед зменшити виплати, — сказав «УМ» президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер. — Проте якщо політики захочуть виконувати свої передвиборчі обіцянки і, навпаки, збільшувати виплати, то ми отримаємо протилежний результат».

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Аби тільки не під подушкою

Збільшення інфляції насамперед «з’їдає» наші заощадження. «Втім, якщо покласти гроші на депозит, то проблеми можна уникнути, — каже Олександр Пасхавер. — Адже відсоток за депозитними вкладами нині суттєво більший, ніж прогнозований відсоток інфляції». Прибутковішими, хоча й ризиковішими, є вклади у гривні.

Сказане стосується довготермінових вкладів — щонайменше на рік. Якщо ж є бажання прилаштувати кревні на кілька місяців, то вибір інструментів зменшується. Скажімо, у лютому програли навіть ті, хто тримав «короткі» депозити у гривні, — на 0,2%. Хто мав вклади у доларах, втратив 2,2%, а в євро — цілих 4,9%. Уже два місяці знижується вартість золота, тому благородний метал для таких операцій — також не найкращий варіант. Прибуток у лютому забезпечили хіба що цінні папери — найбільше акції українських компаній.