Обезголовлені «дракони» та дитина на полі

11.03.2010
Обезголовлені «дракони» та дитина на полі

Голландець Ар’єн Роббен забиває вирішальний гол «Баварії» в матчі проти «Фіорентини». (Фото Рейтер.)

Поєдинки групового етапу Ліги чемпіонів і матчі на вибування — зовсім різні речі. Схоже, про це забули футболісти «Порту». Здобувши мінімальну домашню перемогу (2:1) над «Арсеналом» у першій зустрічі 1/8 фіналу, «дракони» приїхали в Лондон, очевидно, з єдиною метою — втримати переможний результат. Іншої думки дотримувалися «каноніри» — вони прагнули здобути перемогу за будь–яку ціну, аби продовжити боротьбу за Кубок чемпіонів, який їм ще жодного разу не підкорявся.

Господарям стадіону «Емірейтс» будь–що потрібно було забивати. Найбільше для цього старався Ніклас Бендтнер — своїми бомбардирськими здібностями данець здивував не тільки португальців, а, певно, і самого себе. Нападник, який в англійській першості у 29 матчах забив лише три голи, позавчора ввечері примудрився зробити «хет–трик». Росіянин Аршавін двічі вдало асистував 192–сантиметровому гіганту, а ще одного разу Андрій допоміг відзначитись темношкірому французові Емануелю Ебуе, який зробив рахунок 4:0. Переломним моментом у матчі, за словами тренера «гармашів» Арсена Венгера, став третій гол, який Самір Насрі забив після сольного проходу. Прикметно, що молода англійська команда не спинилася і вже в компенсований час уп’яте покарала «розібрану» оборону «Порту» та пробила нещасного голкіпера Елтона.

У такому ж становищі, як і «Арсенал», перед вівторковим матчем опинилася «Фіорентина». Після вояжу до Мюнхена, який «фіалкам» зіпсував норвезький арбітр Овребо (відібрав у команди із Флоренції нічию, зарахувавши німецький гол з офсайду), на стадіоні «Артеміо Франкі» підопічні Чезаре Пранделлі були змушені шукати щастя біля чужих воріт.

Із перших хвилин, під сильним вітром і дощем, але за шаленої підтримки своїх уболівальників флорентійці почали активно підбирати ключі до захисту гостей. У цій ланці у складі «Баварії» на поле вийшов юний чорношкірий громадянин Австрії Давид Алаба: син нігерійця та філіппінки, він у 17 років і 258 днів став наймолодшим гравцем мюнхенців в історії їх виступів у Суперлізі (перед тим Алаба поставив такий самий рекорд у внутрішній першості). Як показав матч, питань до гри юного оборонця було обмаль. А от 35–річний страж воріт «Баварії» Ганс–Йорг Бутт проявив себе не з кращого боку. Через його невдалі дії «фіалки» повели в рахунку – коли після дальнього пострілу Бутт відбив м’яч перед собою і «снаряд» добив перуанець Хуан Варгас.

Наставник мюнхенців Луї Ван Галь згодом розповів, що в перерві просив своїх футболістів заспокоїтись і більше контролювати м’яч. Щоправда, заспокоїлись вони аж занадто — після поновлення гри пропустили вдруге. Оживляти заколисаних партнерів був змушений капітан Марко ван Боммель. Після його снайперського пострілу в німецько–італійському протистоянні встановилась рівновага.

Зберігалася вона не довго — вже за чотири хвилини «дубль» оформив чорногорський легіонер «Фіорентини» Стеван Йоветич. 3:1! Але останнє слово залишилось–таки за «Баварією». Ар’єн Роббен дальнім пострілом у «дев’ятку» відправив «Скуадру віолу» в нокдаун. До кінця матчу господарі вже не мали аргументів, аби вирвати перепустку до чвертьфіналу. Вони виграли бій, але програли війну.

Наш Анатолій Тимощук, ясна річ, знову лишився поза рамками такого відповідального дійства...

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (повторні матчі). Результати вівторка. «Фіорентина» (Італія) — «Баварія» (Німеччина) — 3:2 (Варгас, 27; Йоветич, 54, 64 — ван Боммель, 60; Роббен, 65; перша гра — 1:2), «Арсенал» (Англія) — «Порту» (Португалія) —5:0 (Бендтнер, 9, 25, 90+1 (пен.); Насрі, 63; Ебуе, 66; 1:2).