Слово Побєди

11.03.2010
Слово Побєди

Валентин Олецький (праворуч) у вівторковому матчі з «Хімволокном» зрівняв рахунок. (Фото Тараса ІЛЬКІВА.)

Останній, п’ятий матч чвертьфінальної серії «плей–оф» чемпіонату Білорусі між «Хімволокном» та «Соколом» був ніби віддзеркаленням їхніх попередніх поєдинків. Вирішальна вівторкова гра вийшла напруженою та драматичною, і переможця в ній визначив тільки овертайм. На величезну радість цілком заповнених трибун броварської ковзанки «Термінал» (організатори нарахували 1600 глядачів — тутешній рекорд сезону за відвідуваністю, і це в будень!), путівку до півфіналу здобула саме київська команда.

Чудову нагоду вийти вперед уже в дебюті гри господарі отримали після практично одночасних вилучень могильовців Віталія Томіліна та Андрія Ромадановського. Але цілу хвилину більшості з розрахунку п’ятеро проти трьох наші не використали, хоча й змусили понервувати воротаря гостей Леоніда Гришукевича.

Після стартового натиску «соколи» якось знітились: ініціативу захопили білоруси, які виграли перший період як за кидками, так і за рахунком закинутих шайб. Після двохвилинного штрафу Олександра Матвійчука київського голкіпера Костянтина Симчука пробив білорус Іван Сахаров, який у «плей–оф» загалом закидав двічі. Так само, але вже під кінець другого періоду, закинув форвард киян Валентин Олецький. І для нього це була друга шайба у «плей–оф», але українець ще має шанси збільшити свій бомбардирський доробок.

На майданчику точилася жорстка боротьба, після якої гравці обох команд іноді могли підвестися з льоду лише за допомогою партнерів. На щастя, цього разу в стані нашої команди обійшлося без серйозних травм.

В основний час глядачі закинутих шайб більше не побачили — 1:1, і переможця суперникам довелося визначати в овертаймі, який мав тривати до першої закинутої шайби. Уже на початку додаткового часу у складах обох суперників відбулося по вилученню, через що на майданчику залишилось усього шість польових гравців. Величезний ігровий простір жодна з трійок не використала. Та вже за кілька хвилин чергове вилучення у складі «Хімволокна» стало для гостей фатальним. У третьому поєдинку серії, який команди грали у Могильові, суддя наприкінці зустрічі двічі залишав «Сокіл» у меншості через зайвого гравця на льоду при зміні ланок. Тоді такі помилки принесли поразку киянам, тепер же в аналогічну пастку потрапили могильовці. Залишившись утрьох проти української четвірки, вони проґавили передачу Вадима Аверкіна, який практично не сходив з майданчика в овертаймі, на Олександра Побєдоносцева. На потужний кидок нашого захисника Гришукевич не зреагував — і «Сокіл» усією командою святкує вихід до півфіналу.

Після перемоги Побєда особливо довго й тепло обіймався ще й із гравцями «Хімволокна» — свого часу він успішно виступав за цю команду. А тренер киян Олександр Сеуканд вистражданий успіх назвав щастям, без якого у спорті неможливо перемагати. «Нам не було соромно, що граємо вдома, — підтримка глядачів була чудовою», — відзначив Сеуканд заслугу фанів.

 

ТАБЛО

Білоруська екстраліга. 1/4 фіналу. «Сокіл» — «Хімволокно» — 2:1 ОТ (0:1, 1:0, 0:0, 1:0; Олецький, 39; Побєдоносцев, 67 (більш.) — Сахаров, 14 (більш.)).

У півфіналі зустрінуться: «Шахтар» — «Гомель», «Юність» — «Сокіл». Перші матчі — 12 березня.

* * *

Чемпіонат України. Група А. «Ворони» — «Донбас» — 4:3 ОТ.

Група С. «Олімпія» — «Ватра» — 4:13.

За вихід до чвертьфіналу «Ватра» зіграє з «Донбасом».