«Оскар» — десерт після «Малини»

10.03.2010
«Оскар» —  десерт після «Малини»

«Міс Конгеніальність» привезла возик дисків, аби критики пересвідчилися, що її роль — не найгірша. (Фото АР.)

Таке трапилося вперше: одна акторка за один уїк–енд отримала й «Оскар» за найкращу головну роль, і «Золоту малину» — за найгіршу. Ідеться про Сандру Буллок. Щоправда, таким чином відзначили її роботу в різних фільмах: зі знаком «плюс» — у «Невидимій стороні», «мінус» — у «Все про Стіва».

«Малини» традиційно роздають за день до церемонії оголошення лауреатів Американської кіноакадемії. Цього року найгірших акторів і фільми називали в ювілейний, 30–й, раз. Вартість пластикової ягоди, покритої «позолотою», — лише 4,79 долара. Власників цієї «антипремії» визначає не якийсь там уредний зоїл, а цілком об’єктивна й повноважна група з 650 журналістів, кіноманів та професіоналів цієї індустрії.

Як правило, «антиоскари» «зависають у повітрі», адже відзначені «малиною» рідко приходять на «ганебне дійство» — щоб не виставлятися на посміховисько. Однак цього разу все було навпаки.

Сандра Буллок неабияк здивувала аудиторію, коли вийшла на сцену по статуетку. Одяг її був повсякденним — прості штани, довга блузка під піджаком, зате зірка тягнула возика, навантаженого DVD зі злощасним фільмом «Усе про Стіва». Сандра привезла по диску для кожного гостя церемонії і заявила: «Ви, мабуть, просто не дивилися це кіно. Ось подивіться і вирішіть, чи справді погано я зіграла. Якщо вирішите, що це не так, я прийду наступного року й віддам «Золоту малину»!»

Також Буллок стала фавориткою в номінації «Найгірша екранна пара», розділивши антипремію із Бредлі Купером. Сандра перебувала в піднесеному настрої, ніби передчувала, що наступного дня отримає справжній «Оскар».

Окрім неї, на шоу прийшли брати Джонаси, нагороджені «малиною» як найгірші актори за стрічку «Концерт братів Джонас», а також Сієнна Міллер власною персоною, котра отримала «антиоскар» за найгіршу жіночу роль другого плану в «Кидку кобри».

А «тріумфатором» у суботу став блокбастер «Трансформери: Помста занепалих». Його назвали найгіршим фільмом, а постановника цієї картини Майкла Бея — найгіршим режисером. Третьою «виграною» номінацією (з семи) для «Трансформерів» став найгірший сценарій.

Найневдалішим актором другого плану визначили Біллі Рея Сайруса («Ханна Монтана»), а рімейком чи сіквелом — «Загублений світ».

Також цього року обирали найгірший фільм десятиліття — ним стало «Поле битви: Земля» режисера Роджера Крістіана за сценарієм саєнтолога Рона Хаббарда, а також найгірших актора й акторку — такої «честі» були удостоєні Едді Мерфі й Періс Хілтон.

  • Огидні і прекрасні

    У Нью–Йорку відбулася одна з найулюбленіших подій шоу–бізнесової тусовки — церемонія вручення премії MTV Video Music Awards, заснованої найпопулярнішим музичним телеканалом у світі. Уперше подію такого масштабу організували в Брукліні, і незважаючи на «непрестижний» статус цього району, дійство було справді вражаючим. >>

  • Ольга Куриленко: Мені ніколи не спадало на думку зірватися

    Цілком можливо, що за кілька років світ перестане асоціювати Ольгу Куриленко винятково з дівчиною Бонда: сьогодні вона задіяна у кількох проектах всесвітньо відомих режисерів, що дає їй надію вийти за рамки образу статичної красуні. Сміливо припускаю, що у майбутній біографії актриси буде глава, в якій описуватиметься, що змінити амплуа їй дозволила робота у фільмі дебютантки Міхаль Боганім «Земля забуття» (картина виходить на екрани кінотеатрів України 26 квітня): Ольга грає молоду жінку, яка не може забути про трагедію, що сталася в її житті під час вибуху на ЧАЕС. Актриса сама вийшла на проект маловідомої режисерки. «Від когось Ольга довідалася, що існує сценарій фільму про Чорнобиль, і зацікавилася ним, — розповідала в інтерв’ю «УМ» Міхаль. — Оскільки я знімала до цього документальне кіно, то мені не йшлося про те, щоб залучити до роботи над фільмом відомих акторів. Але коли зустрілася з Ольгою і поговорила з нею, то зрозуміла, що вона підходить на цю роль».

    Незважаючи на те, що українка працює з такими великими, як Деніел Крейг, Терренс Малік, Том Круз, їй вдається залишатися «земною». «Особливі прикмети» цієї знаменитості: скромність, виваженість, працьовитість. Хоча, можливо, у майбутньому ми дізнаємося про недитячі інтриги, завдяки яким, а не лише екзотичній красі, Куриленко пробиралася на вершини Голлівуду, проте в інтерв’ю «УМ» Оля постала саме такою. За її словами, вона не по­требує «зіркової свити»: у неї немає менеджера, асистента, водія, публіциста. «Свою кінокар’єру я будую сама. Для простої поради мені достатньо мого асистента», — стверджує Куриленко. >>

  • Ковток води

    Лікарі, які робили розтин тіла співачки Уїтні Х’юстон, виявили в її легенях воду. Така остання новина із закулісся раптової смерті американської зірки поп– та соулмузики. >>

  • Хай живе королева!

    Цьогорічна, 58–ма, церемонія вручення найвищих американських музичних нагород «Греммі», яка відбулася в Лос–Анджелесі у ніч із неділі на понеділок за київським часом, пройшла під знаком жалоби. Напередодні у своєму готельному номері була знайдена мертвою славетна співачка Уїтні Х’юстон, яка мала виступити на цій церемонії, тож вечір фактично перетворився на вшанування її пам’яті. Спершу організатори навіть думали взагалі скасувати захід, але родина Х’юстон попросила цього не робити. Проте в програму церемонії було внесено зміни. >>

  • Король переміг Цукерберга

    Цьогорічна, 83–тя, церемонія нагородження премією Американської кіноакадемії виявилася чи не найбільш передбачуваною з початку сторіччя. В усіх головних номінаціях «Оскар» отримали фаворити, та й решта переможців критиків не здивували. >>

  • Німецька ПОПелюшка

    Змагання, в тому числі й музичні, привабливі несподіванками. Цьогорічне «Євробачення» подарувало дуже симпатичний «сюрприз»: перемогу звичайної німецької дівчини, вчорашньої школярки, яка, не маючи змоги похвалитися вокальними даними чи особливим музичним талантом, підкорила Європу своєю щирістю і простотою. Німеччина стоїть на вухах і носить Лєну Майєр–Ландрут на руках, продюсер на хвилі цієї ейфорії пропонує відправити її на «Євробачення» й наступного року, а сама тріумфаторка зітхає: мовляв, усе це приємно, але коли ж їй тепер навчатися? >>