Дорога до «еліти»

10.03.2010
Дорога до «еліти»

Знервований Сергій Стаховський приніс Україні перемогу над збірною Латвії. (Фото з архіву «УМ».)

Отримавши в суперники по Кубку Девіса латвійську збірну, ослаблену відсутністю своєї першої ракетки Ернеста Гулбіса, українці розім’ялися перед черговим непростим сходженням до вершини світового тенісу, яке минулого року обірвали бельгійці. Лідер української збірної Сергій Стаховський заявив, що вже цього року Україна планує потрапити в когорту 16–ти найсильніших тенісних держав світу. Для початку виграли поєдинок першого раунду в І групі Євро–Африканської зони.

 

Серйозно про слабких

На відміну від головної латвійської зірки, яка сконцентрувалася на підготовці до «багатомільйонних» турнірів АТР, провідні українські тенісисти дружно приїхали на Кубок Девіса до Дніпропетровська. Для проведення матчу з Латвією корти тенісного комплексу «Мегарон» обрали не випадково — саме тут кілька років тому «синьо–жовті» перемогли португальців і повернутися до «першої ліги» світового тенісу. І цього разу дніпропетровські поціновувачі гри організували своїм палкий прийом. За словами Сергія Стаховського, він не бачив, щоб десь ще так палко вболівали за національну команду.

Незважаючи на значно нижчий рейтинг опонентів, настрій на гру в наших був бойовий. Стаховський, автор гучних перемог над провідними тенісистами планети, зараз 70–й у рейтингу АТР; останні успіхи Іллі Марченка підняли і його в першу сотню тенісистів–професіоналів — на 84–те місце; Сергій Бубка виграв «ф’ючерс» у Німеччині; своїми виступами на відкритій першості Австралії порадував Іван Сергеєв. Олександр Долгополов у світовому рейтингу вже на 80–й сходинці, але він залишився поза збірною.

Позитивний настрій на загальну перемогу задав донеччанин Марченко. У матчі–відкритті він схрестив ракетку з першим номером латвійської збірної Андісом Юшкою. Ігрова пауза, що тривала два тижні, не завадила нашому тенісисту діяти агресивно та впевнено розібратися зі спортсменом із четвертої сотні світового табеля про ранги.

Не виникло особливих проблем і в другій зустрічі: Стаховський екзаменував Дениса Павловса, аж 756–го в рейтингу АТР. Суперник грав «на максимумі» (так оцінив його гру капітан латвійської збірної Гірс Зелде), однак не знайшов жодних аргументів, аби виграти в українця бодай один сет.

Підсумовуючи перший ігровий день, капітан української команди Орест Терещук відзначив професіоналізм підопічних, який дозволив налаштуватися на більш слабшого суперника та забезпечити переможні результати, не докладаючи всіх сил.

Слово капітана

Але здолати знекровленого суперника «однією лівою» команді Терещука не вдалося. У суботній парній зустрічі, в якій Україну представляли два Сергії — Стаховський і Бубка, перемога доволі легко дісталася гостям із Риги. Хоча українці — досвідчені кубкові бійці (у дуеті вони програли лише один матч із восьми), але знайти взаєморозуміння на «харді» цього разу їм не вдалося. Певно, далася взнаки відсутність ігрової практики в парних зустрічах — її наші хлопці не мали впродовж чотирьох місяців. До того ж проблем у суботу додав Стаховський, раз по раз припускаючись невимушених помилок. «Латвійцям не було куди відступати, вони дуже грамотно зіграли тактично, і чесно кажучи, ми не мали шансів тріумфувати в парі», — так прокоментував хід програшного поєдинку український дует.

Стаха так засмутила його гра, що на післяматчевій прес–конференції він почав активно себе критикувати: «Визнаю, що грав погано, тому відповідальність за поразку беру на себе». Після цього він навіть виказав думку — чи то жартома, чи всерйоз — що не має бажання виходити на корт проти Юшки.

Однак у цей момент на допомогу «панікерові» прийшов капітан. «Стаховський, певно, думає, що не буде завтра грати, але я не піду в нього на поводу. Нехай виходить і проведе вирішальний двобій», — сказав Орест Терещук. Тож відступати лідерові збірної вже не було куди, та й суперник не той, щоб складати перед ним зброю.

Українець нервував, кілька разів сперечався з суддями, у результаті чого програв другий сет. На більше у Юшки забракло сил. У підсумку Сергій Стаховський «на класі» приніс команді переможне очко.

Остання зустріч (за домовленістю сторін складалася лише з трьох сетів), на яку вийшли резервісти Іван Сергєєв та Карліс Лейнекс, вже не мала вирішального значення, хоча в підсумку й зафіксувала значну ігрову перевагу української збірної над суперником.

Наступним суперником українців буде збірна Румунії. Із сусідами доведеться зіграти 7—9 травня на їхніх кортах за потрапляння у «плей–оф» Світової групи. Лідер румунів — Віктор Ханеску — 43–й номер у рейтингу АТР.

 

ТАБЛО

Кубок Девіса. Світова група. 1/8 фіналу. Іспанія — Швейцарія — 4:1, Франція — Німеччина — 4:1, Росія — Індія — 3:2, Швеція — Аргентина — 2:3, Хорватія — Еквадор — 5:0, Сербія — США — 3:2, Бельгія — Чехія — 1:4, Чилі — Ізраїль — 4:1.

І група Євро–Африканської зони. 1–й раунд. Україна — Латвія — 4:1 (Марченко — Юшка — 6:3, 6:2, 6:4; Стаховський — Павловс — 6:2, 6:3, 6:4; Стаховський — Юшка — 6:2, 5:7, 6:4, 7:6 (7:5); Сергеєв — Лейнекс — 6:4, 6:7 (1:7), 6:1; Бубка/Стаховський — Юшка/Павлов — 7:6 (7:3), 6:3, 6:2).