Америка нам допомогла

04.03.2010

Напередодні святкування дня народження Тараса Шевченка Фонд послів США передав Україні перше видання «Кобзаря», офорти та рукописи, зроблені рукою батька нації. У Національному музеї літератури на основі знахідок відрито виставку «Зниклі й повернені раритети Шевченкіани». Заступник директора Інституту літератури, шевченкознавець Сергій Гальченко каже, що найдорогоцінніше з найдорожчого — це перше видання «Кобзаря» Тараса Шевченка 1840 року, офорти, прижиттєві світлини поета.

«Це перша найповніша виставка таких документів. Гравюри Києва є, а що ще найцікавіше? Окремі вітрини присвячені художникові Честахівському, це молодший товариш Тараса Шевченка, який подружився з ним в останні місяці життя. Саме завдяки Честахівському тіло Шевченка було перевезено в Україну», — розповів на відкритті Гальченко. Під час перевезення тіла Кобзаря Честахівський створив серію гравюр, які представлені на виставці поруч із раритетами Шевченка.

Унікальну експозицію, яку сьогодні повернули Україні, у роки Другої світової війни вивезли в Америку. Її ніхто не вкрав. Директор київського будинку — музею Тараса Шевченка Андрій Терещенко спакував окрему валізу творів Шевченка, цінні папери та малюнки і виїхав з України, щоб врятувати колекцію... Спершу поїхав до Мюнхена. Долаючи всі небезпеки, на початку 1950–х років добрався до Нью–Йорка. Після смерті Терещенка його колекцію передали на тимчасове зберігання до Української вільної Академії наук у Нью–Йорку.

Посол США в Україні Джон Теффт розповів, що більша частина колекції Шевченкіани була знищена в роки Другої світової війни. Сергій Гальченко додав, що перед звільненням столиці України у 1943 році з наказу німецької влади частину експонатів вивезли на Захід, де вони й зникли. «Та частина колекції, яка перебувала під особистою охороною Андрія Терещенка та його дружини, разом із ними помандрувала також на Захід. Сьогодні вона повернулася. Але декілька сотень раритетів, зібраних працівниками музею напередодні нацистської окупації, досі не знайдено», — зазначає Гальченко.

Виставка у Національному музеї літератури триватиме до 15 квітня.