Кому винен — усім прощаю!

04.03.2010

Ситуація в українській економіці залишається тривожною. Особливо — з огляду на великий обсяг внутрішніх боргів. Новопризначена перша заступниця голови адміністрації Президента Ірина Акімова допустила, що в Україні може бути зафіксований технічний дефолт. «Вільні гроші на рахунках казначейства зараз складають тільки 0,1% від обсягу зобов’язань, які потрібно проплачувати. Це означає, що порожня казна не може в нормальному режимі обслуговувати всі необхідні рахункові зобов’язання», — зазначила Акімова. Ще до виборів незалежні експерти та Рахункова палата з’ясували, що обсяги зобов’язань у країні становлять близько 25—25,4 мільярда гривень, а на казначейських рахунках розміщено близько двох мільярдів.

Нині ж ситуація й далі погіршується. «У 2010 році продовжує наростати обсяг облігацій внутрішньої державної позики. Тобто уряд, який накопичив величезний борг, продовжує його збільшувати, — сказала Акімова. — Це небезпечно не тільки спустошенням казни. Це небезпечно не тільки тим, що Нацбанк перебуває під пресингом, і це може спровокувати інфляційний процес. Це дає вже результати по відсутності кредитних коштів у економіці».

«Головна причина такої ситуації — під час кризи важко отримати зовнішнє фінансування. Тобто можливість залучити кредити існує, але вони будуть дуже дорогими. Тож держава позичає ці гроші у своїх громадян, дефакто виводячи їх з економіки», — пояснив «УМ» президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер. За його словами, Україна перебуває у гіршому становищі, ніж інші країни, тому що, скажімо, на Заході існують доступніші ресурси для кредитних грошей. Але звинувачувати ми можемо тільки самих себе: наша держава перебуває у «чорному списку» потенційних інвесторів тому, що ми не проводимо реформи. «Якщо ви позичаєте гроші державі, яка тільки нарощує борги, то шанси повернути собі ці кошти є мізерними», — підсумував пан Пасхавер. Єдиний шлях виходу із ситуації, на його думку, — проводити економічні реформи. Якщо вони й не наростять одразу обсяги виробництва, то хоча би зроблять нашу державу привабливою для інвесторів.

 

ПОЯСНЕННЯ

Що значить внутрішній дефолт для пересічного українця

Дефолт — це неспроможність виплачувати борги. Міжнародні зобов’язання нині Україна здатна погашати. Інша справа борги перед банками, громадянами, державними структурами. Свідчення дефолту, що наближається, — невідремонтовані дороги, паралізований громадський транспорт тощо. «Втім катастрофічних наслідків для наших співгромадян технічний дефолт не несе, — переконаний експерт Олександр Пасхавер. — Якщо, звичайно, поодинокі випадки не стануть системними».