У темряві й без свідків

04.03.2010

Чергове засідання уряду, котре мало відбутися вчора вранці, скасували. І хоча після програних Юлією Тимошенко виборів орган виконавчої влади лихоманить, цього разу урядовці зіграли на випередження. Тобто провели свою нараду на день раніше, призначивши її початок на 18ту годину. І, мабуть, цілком випадково... забули запросити на нього пресу.

Своє рішення чиновники мотивували тим, що у Верховній Раді у вівторок уряд Юлії Тимошенко могли відправити у відставку. І тому міністри зустрілися, побоюючись, що не встигнуть. Які саме рішення так боялися не ухвалити керівники міністерств та відомств, можна було довідатися тільки частково. Проте навіть простий їх перелік виглядав доволі вагомо: про митний тариф, про певні преференції бюро кредитних історій, про розрахунки за газ, зміни до кримінальнопроцесуального кодексу, відчуження державної власності тощо.

Про ухвалені рішення журналісти довідувалися з інших джерел. А ситуація втаємниченості неодмінно породжує підозри, що у вузькому колі напередодні прогнозованої відставки головним чином вирішували долю цілком конкретних лобістських схем та матеріальних цінностей. Втім подібні новини зазвичай стають доступними громадськості після призначення нового складу уряду.

З публічних рішень важливим є збільшення видатків з держбюджету на підтримку агропромислового комплексу, зокрема для проведення веснянопольових робіт. Таким чином, із  загального фонду держбюджету за програмами підтримки розвитку підприємств агропромислового комплексу мають бути передбачені додаткові видатки в сумі 214,4 мільйона гривень. Із спеціального фонду планують взяти 1 мільярд 415 мільйонів гривень для формування державного продовольчого резерву, здійснення  державних форвардних і заставних закупівель тощо.