«Ми не програли, просто виграли вони»

02.03.2010
«Ми не програли, просто виграли вони»

У Сумах найкращі клуби Європи виявляли чемпіона. (Фото Володимира КОВАЛЕНКА.)

Єдиний гол поставив крапку в боротьбі за «бронзу» фінального турніру Кубка європейських чемпіонок з індорхокею (зальний варіант хокею на траві) — і стало зрозумілим, що призове місце здобувають не українки, а голландки. Обидві команди грали від оборони, і ні «Кампонг», ні «Сумчанка» в основний час не забили жодного м’яча. Овертайм виявився більш щасливим для «Кампонга». Дехто з наших дівчат ледь стримував сльози, — не пощастило...

 

Забракло сил

Проте хіба не переможницями вони є в наших очах! «Для сумчанок четверте місце — це добре, — каже президент Української федерації хокею на траві Владлен Ковтун. — Це не поразка. «Сумчанка» — зіркова команда і має геніального тренера Світлану Макаєву. Але ось на цей момент вони виявилися трішечки слабшими. І не дивно, адже дівчата перенесли велике психологічне та фізичне навантаження. Вони складають основу нашої національної збірної, яка нещодавно виграла чемпіонат Європи. Зауважте, за весь період незалежності України це взагалі було друге «золото» серед усіх ігрових видів спорту!.. Але відновитися за такий нетривалий час їм було важко».

Та не лише «золотом» маємо завдячувати муніципальному спортивному клубу із Сум. Завдяки йому в Україні вперше відбулися змагання такого високого рівня — Кубок європейських чемпіонів. «Це висока честь і повага, виявлена до України, до нашої федерації, до Сум, до цього чудового манежу і до української команди», — говорить пан Ковтун.

Тим часом під дахом справді європейського легкоатлетичного манежу Української академії банківської справи триває фінал. Хокеїстки гамбурзького «Альстера» та мадридського «Де Кампо» грають доволі жорстко. І хоча, як кажуть між собою спортсмени, іспанки — зла команда, але наразі потерпає вона. Спочатку одна хокеїстка залишає поле, тримаючись за обличчя, під кінець виводять ще одну. У підсумку переможними криками фінальний свисток зустрічають німкені.

Не один кубок, так інший

Президент Європейської хокейної федерації Мартін Готерідж оцінив організацію змагань у Сумах як чудову. Сказав він це до урочистої частини нагородження, а після неї можна було б сподіватися й на більші емоції — сумчани перетворили її на справжнє свято.

«Ми показали всій Європі, що Суми — найспортивніше місто сходу України, — говорить міський голова Геннадій Мінаєв, під патронатом якого проходив захід. — Нам залишається стати найспортивнішим містом Східної Європи».

Окрім медалей, вручили й спеціальні відзнаки. За чесну гру — англійському «Боудон Хайтаун». Прикро, але за результатами турніру ця команда разом із шотландською «Бонаграс Грув» залишає вищий дивізіон. Пощастило залишитися в еліті білоруському «Ритму» й литовській «Гінтрі». Титул найкращого бомбардира заслужила Юльріке Пачовськи з «Альстера», іспанка Марія Єсус Роза стала найкращим воротарем, а голландка Маріке Дійкстра — найкращим гравцем.

До речі, чемпіонат Європи серед збірних 13 разів вигравала Німеччина, один раз — Англія. А ще один, наразі останній, — Україна.

«Сумчанка» привезла завойований національною збірною кубок для втіхи глядачів, які практично вщерть заповнювали трибуни манежу УАБС.

 

ТАБЛО

Півфінали: «Альстер» (Німеччина) — «Сумчанка» (Україна) — 2:1, «Де Кампо» (Іспанія) — «Кампонг» (Голландія) — 2:1.

За третє місце: «Сумчанка» — «Кампонг» — 0:1.

Фінал: «Альстер» — «Де Кампо» — 2:0 (М. Ахтманн — 2).