Удома найкращі

02.03.2010
Удома найкращі

Президент МОК передає олімпійський прапор мерові Сочі.

Із 1952 року на зимових Олімпійських іграх країна–господар не здобувала першості за кількістю завойованих золотих нагород. 58 років тому в Осло тріумфувала збірна Норвегії, повторивши аналогічний успіх команди США 1932 року. І ось нарешті до цієї когорти додалася Канада. Збірна Країни Кленового Листя хоч і має лише третій показник на Іграх–2010 за кількістю медалей усіх ґатунків, але назбирала найбільше «білого» «золота».

 

Як Кросбі виграв пиво для прем’єр–міністра

Вирішальною для Канади стала друга частина Ігор: якщо спочатку найкращі результати демонстрували американці, німці та норвежці, то за останній змагальний тиждень не було й дня, аби господарі не здобували «золото». Особливо вражають шість нагород найвищого ґатунку за три останні дні.

Апогеєм став тріумф «кленових» у фіналі чоловічого хокейного турніру. Збірна господарів Олімпіади не ставала найсильнішою з часів Лейк–Плесіда–1980. Тоді сталося легендарне «Диво на льоду», коли американські студенти переграли майстрів із СРСР — голов­них фаворитів. Тепер був шанс для своєрідного рімейку: після того як канадські професіонали вибили з розіграшу надто «крутих» росіян, у фіналі вони вийшли на молоду збірну США.

Цим фіналом цікавились не тільки звичайні вболівальники, які вщерть заповнили і 18–тисячну арену «Кенеда хокі плейс», і площі перед нею (до речі, середня ціна квитка на позавчорашній хокей у Ванкувері становила 4300 доларів). Президент США та прем’єр–міністр Канади навіть побилися об заклад: Барак Обама поставив на кін упаковку пенсильванського пива «Інглінг», а Стівен Харпер — 24 пляшки канадського пива «Молсон». «Хокей — канадська гра» — такий напис раз–по–раз червонів на плакатах місцевих уболівальників. Вони хотіли побачити домашній тріумф і отримали його, хоча американці зробили для «Дива на льоду» майже все можливе.

Звичний стартовий порив канадців їхні південні сусіди витримали трохи краще, ніж Словаччина та Росія — попередні суперники господарів на шляху до фіналу. Голкіпер «Баффало» Райан Міллер у двох періодах пропустив по шайбі, нейтралізувавши решту атак суперника, а його партнери не тільки скоротили рахунок, а й за 25 секунд до фінальної сирени «розіграли» шостого польового гравця та відновили рівновагу (Зак Парізе із «Нью–Джерсі» на «п’ятачку» виявився вправнішим за захисника та улюбленця місцевої публіки, голкіпера «Ванкувера» Роберто Люонго). Весь зал у цей момент стояв на ногах в очікуванні фінальної сирени, але гра перейшла в овертайм.

Трибуни свого таки дочекалися: в додатковому періоді сказав своє вагоме слово Сідні Кросбі — головна зірка «кленових». За весь олімпійський турнір у нього в активі була лише одна шайба, закинута тим же американцям у програному матчі групового турніру, а також переможний буліт у грі зі швейцарцями — замалий показник для лідера. Але у фіналі 22–річний форвард «Піттсбурга» реабілітувався на сьомій хвилині овертайму, розігравши комбінацію із Джеромом Ігінлою, котрий звично виграв боротьбу біля бортика. Після закинутої шайби Кросбі далеко відкинув ключку, краги й капу та заходився щасливо вистрибувати разом із партнерами по команді.

Цікаво, що Канада тріумфувала і в жіночому хокеї — тут вони вже втретє стають олімпійськими чемпіонами. При цьо­му в чоловіків та жінок трійка призерів вийшла ідентичною: друге і третє місця — за командами США та Фінляндії.

У разі успіху у фінальному хокейному поєдинку американська збірна вийшла б на друге місце загального медального заліку, однак його утримали спортсмени ФРН. А 11–та позиція збірної Росії із трьома золотими нагородами — це найгірший показник команди РФ/СРСР за всю історію участі в зимових Олімпіадах.

Загалом господарі здобули 14 золотих медалей, і це абсолютний рекорд в історії зимових Ігор. До цього 13 разів на найвищу сходинку п’єдесталу потрапляли спортсмени СРСР у 1976–му та Норвегії — в 2002 роках.

Перша польська

Серед інших цікавих подій у три заключні дні відзначимо звитягу польської лижниці Юстини Ковальчик на дистанції 30 км — це перша золота медаль для її країни. За право перемогти у марафоні вона змагалася з норвезькою мультимедалісткою №1 Маріт Бйорген, у якої вже було три «золота» й одна «бронза» на цих Іграх. Пікантності суперечці додали скандальні висловлювання полячки: мовляв, Бйорген, яка хворіє на астму та має право вживати спеціальні ліки, під цим прикриттям може приймати допінг.

На лижний стадіон в Уїстлері суперниці вийшли одночасно, але на фініші Юстина була швидша на мізерні 0,3 секунди. Ковальчик принесла своїй країні третю нагороду Олімпіади (у неї тепер комплект медалей усіх трьох ґатунків), норвежка ж уп’яте зійшла на п’єдестал.

Легендарний Уле–Ейнар Бйорндален у Ванкувері до числа мультимедалістів не потрапив, але саме його впевнений виступ на останньому етапі біатлонної естафети приніс «золото» команді Норвегії. Для 36–річного «стріляючого лижника» ця олімпійська перемога стала шостою в кар’єрі.

Курйозний випадок трапився у жіночій командній гонці ковзанярів. У півфіналі німкеня Анна Фрізінгер–Постма впала перед фінішем і перетинала лінію на животі, їдучи по льоду за інерцією. При цьому вона виявилася швидшою, ніж остання спортсменка з команди суперниць — американок. У фіналі ж обійшлося без падінь, і Німеччина виборола чергове «золото».

Клоуни під завісу

Церемонія закриття Ігор–2010, що завершилася на арені «Бі–Сі Плейс» уранці в понеділок за київським часом, була веселою — ще б пак, на тлі такого тріумфу збірної господарів. Сценаристи заключного шоу обіграли технічну накладку, що виникла на відкритті Олімпіади, коли одна з труб–опор олімпійського вогню не піднялася з підлоги. Відомий комік Ів Дажене зобразив пантоміму із відкриттям люка в підлозі, й колона зайняла своє місце, а полум’я в ній нарешті запалила канадська спортсменка Кетріона Лемей Доан, яка не змогла це зробити 17 лютого.

Після цього тисячі членів організації «Молодь Ванкувера» виконали разом із глядачами патріотичну композицію «O Кенеда», заспівали також зіркові Аланіс Морісет, Авріл Лавінь, Ніл Янг та група «Нікелбек». Театралізоване шоу прикрасив традиційний парад спортсменів–учасників. Прапор української делегації з сумним виразом обличчя несла лижниця–ветеранка Валентина Шевченко, яка змарувала свою останню Олімпіаду через травму. Відтак мер Ванкувера Грегор Робінсон передав олімпійський прапор главі МОК Жаку Рогге, а той вручив його росіянинові Анатолію Пахомову — міському голові Сочі, міста, яке прийматиме зимову Олімпіаду–2014. Раніше ходили чутки, ніби прапор для чорноморського курорту прийме президент РФ Дмитро Медведєв, проте їх спростували на офіційному рівні. Певно, однією з причин «неявки» Медведєва став провальний виступ у Ванкувері російських олімпійців. Сам же російський президент уже встиг заявити, що вимагає звільнення всіх чиновників, причетних до невдачі збірної цієї країни на Олімпіаді.

 

МУЛЬТИМЕДАЛІСТИ ВАНКУВЕРА

З С Б У

Лижний спорт

Маріт Бйорген (Норвегія, ж) 3 1 1 5

Юстина Ковальчик (Польща, ж) 1 1 1 3

Петтер Нортуг (Норвегія, ч) 2 1 1 3

Біатлон

Магдалена Нойнер (Німеччина, ж) 2 1 0 3

Гірські лижі

Боде Міллер (США, ч) 1 1 1 3

Шорт–трек

Лі Чжон Су (Півд. Корея, ч) 2 1 0 3

Ван Мень (Китай, ж) 3 0 0 3

Аполо Оно (США, ч) 0 1 2 3

Ковзанярський спорт

Мартіна Саблікова (Чехія, ж) 2 0 1 3

Штефані Бекерт (Німеччина, ж) 1 2 0 3

Стрибки з трампліна

Грегор Шліренцауер (Австрія, ч) 1 0 2 3

Лижне двоборство

Джонні Спілейн (США, ч) 0 3 0 3