На заздрість сусідам

27.02.2010
На заздрість сусідам

Молода Богдана Мацьоцька, як і більшість наших спортсменів у Ванкувері, обмежилася представницькою місією. (Фото з сайту НОК.)

У четвергових змаганнях у Ванкувері українські спортсмени знову перебували в ролі статистів. На тлі наших нулів неабияк загострилася боротьба за перемогу в неофіційному командному заліку. До очікуваної супереч­ки США і Німеччини активно підключилися Канада й Норвегія. Позавчора господарки виграли «золото» в хокеї, а норвезька лижниця Маріт Бйорген стала триразовою чемпіонкою Ванкувера–2010.

 

Скромно теж не виходить

У 14–й день Ігор кожен із квартету лідерів здобув по одній нагороді найвищої проби. Найлегше це вдалося скандинавам. У жіночій лижній естафеті 4х5 км в Уїстлері норвежки Стейра, Йохауг, Скофтеруд досягли такого відриву, що на останньому етапі Бйорген залишалося доїхати до фінішної лінії у тренувальному темпі з національним прапором у руках.

Українські жінки високими результати не потішили, завершивши дистанцію 14–ми з 16 команд. Першу ділянку Тетяна Завалій завершила на 15–му місці на відстані від лідерок, шведок, у 51 секунду. Друга наша лижниця класичного стилю, Катерина Григоренко, відставала вже на дві з половиною хвилини. Далі Марина Анцибор вільним стилем лише обійшла канадку, тож «рвати жили» на четвертому етапі Валентині Шевченко сенсу не було. Для нашої прими значно важливішою є сьогоднішній марафон на 30 км.

«Естафета вийшла для нас невдалою. Ніяк не очікував такого результату, адже ми розраховували хоча б на восьме місце. На другому етапі ми програли занадто багато, й потім Анцибор і Шевченко скоротити відставання не змогли. Узагалі–то ми планували іншу розстановку на етапах, але через травму Валі довелося її змінити. Якби вона почувалася краще, бігла б «класикою», яка в нас і не склалася», — не приховував розчарування головний тренер збірної України з лижних гонок В’ячеслав Яржинський.

Як аматори

Ще скромніше виступили наші дівчата в гірськолижному гігантському слаломі. До речі, через туман два спуски в цьому виді вперше в історії Олімпіад розтягнули на два дні, що вплинуло на підсумкову розстановку сил.

Зрозуміло, про умови для тренувань, які мають суперниці за кордоном, українки можуть лише мріяти. Тож 20–річна Богдана Мацьоцька з Івано–Франківщини, показавши 49–й і 46–й час, стала в підсумку 44–ю. А Анастасію Скрябіну з Ужгорода дискваліфікували після першої спроби, оскільки одна з частин лижі була на 1 мм товща за допустиму норму.

Старший тренер української команди Борис Брюханов вважає, що Мацьоцька впоралася зі своїм завданням. «Богдані вдалося побороти хвилювання, й вона непогано відпрацювала на досить складній, до того ж м’якій та розбитій трасі», — каже фахівець. Сама спортсменка, ділячись із журналістами враженнями, говорила, що від хвилювання в неї тремтіло все тіло. А вже після фінішу дебютантка Олімпіад сміялася й жартувала.

На такому ж рівні виступив і наш двоборець Володимир Трачук. 25–річний спортсмен із Тернопільщини в стрибках із трампліна показав 43–й результат, а після лижної гонки піднявся на один щабель.

Олімпізм у дії

А от на чиїй вулиці вчора зранку було грандіозне свято, так це в білорусів. 30–річний фристайліст Олексій Гришин приніс своїй країні першу золоту медаль в історії «білих» Олімпіад. І це при тому, що в дебютній спробі цей акробат показав другий результат, а в повторній — лише четвертий. Але невдачі конкурентів винесли Гришина на вершину.

Розгульно відзначили тріумф на Іграх канадські хокеїстки. Перегравши у фіналі єдиних справді серйозних суперниць — американок, через півгодини після нагородження вони вийшли на ковзанку з алкогольними напоями і сигарами в руках. Виконавчий директор МОК Джилберт Феллі заявив, що його організація проведе розслідування цього неприпустимого інциденту, оскільки поведінка канадок «негативно впливає на імідж спорту».

 

БЛАГОДІЙНІСТЬ

Австралійська санниця Ханна Кемпбелл–Пегг збирається продати свою олімпійську форму на аукціоні, аби передати виручені кошти родині Нодара Кумаріташвілі — грузинського колеги, загиблого перед відкриттям Олімпіади. «Мені дуже хочеться підтримати рідних Нодара в їхньому нещасті хоча б у такий спосіб. Я навіть боюся уявити, що вони переживають», — сказала спортсменка. До речі, за день до смерті Кумаріташвілі Ханна розкритикувала санну трасу в Уїстлері, заявивши, що почуває себе на ній «манекеном із краш–теста».