Двері зачиняються

27.02.2010
Двері зачиняються

«Шахтар» із Луїсом Адріано не спромігся здолати опір кремезних лондонців. (Фото Рейтер.)

Так сталося, що дата інавгурації новообраного Президента Віктора Януковича збіглася з матчем–відповіддю 1/16 фіналу Ліги Європи між «Шахтарем» та «Фулхемом». Тож донеччанам, за яких палко вболіває Віктор Федорович, належало не словом, а ділом привітати високопоставленого фана зі вступом на найвищу державну посаду. Але не так склалося. Україна залишилася без своїх представників у єврокубках. Може, через те, що Янукович, всупереч планам, залишився продовжувати святкування в Києві й до Донецька на футбол не полетів — на відміну від Ріната Ахметова.

Після поразки на «Кревен Коттедж» із рахунком 1:2 чинні володарі Кубка УЄФА мали вигравати у дев’ятої команди англійської прем’єр–ліги хоча б 1:0 або з більшою різницею м’ячів. Здавалося, не надто складне завдання. Президент клубу напередодні заявив, що був би не проти, якби його команда вже на 15–й хвилині мала комфортну перевагу в три м’ячі. «Не хотілося б тремтіти до фінального свистка. Моя душа прагне, щоб уже на перших хвилинах усе було вирішено», — мріяв про «бліцкриг» пан Ахметов, однопартієць і головний акціонер нового Президента. Однак сподівання власника «Шахтаря» розбилися об живий захисний мур лондонців.

Після стартового свистка підопічні Мірчі Луческу, наглухо закривши «дачників» на їхній половині поля, без зайвого поспіху почали облогу. Дальні удари Вілліана і Фернандіньйо по воротах австралійця Марка Шварцера змінювалися небезпечними прострілами з правого флангу Даріо Срни. Проте час спливав, облога тривала — а зрушень не було. А ледь не єдина за весь перший тайм вилазка гостей на територію суперника принесла результат. На лівому фланзі оборони Разван Рац «поклав» на газон Боббі Замору. Навіс зі стандарту у виконанні Дем’єна Даффа припав точно на голову 195–сантиметрового норвезького захисника Бреде Хангеланда, який головою переправив м’яч у сітку володінь П’ятова.

Здалося, пропущений гол особливо не вплинув на «кротів». Вони продовжували гнути свою лінію — мовляв, все одно заб’ємо, скільки треба. І справді, перевага «Шахтаря» була тотальною: «смугасті» за весь матч подали 17 кутових, а «Фулхем» — жодного; на десять ударів по воротах Шварцера «дачники» відповіли лише одним, влучним.

«Аби реалізувати ту купу моментів, що ми створили, нам не вистачило висококласного форварда, на кшталт Ібрагімовича», — скаржився Луческу, якому, як з’ясувалося, не загрожує відставка навіть після нічиєї, що дорівнює поразці («помаранчево–чорні» спромоглися на гол Жадсона після передачі бразильського новачка Дугласа Кошти).

Тепер «Шахтар» зосередиться на національному чемпіонаті. Друга половина сезону стартує сьогодні, ще чотири поєдинки18–го туру відбудуться в неділю.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Ми попереджали гравців, що єдиний варіант, коли суперник зможе досягти успіху, — фол на фланзі, який дозволить їм привести в наш штрафний майданчик кремезних гравців. Так і відбулося... Я вірив, що наша команда могла зіграти у фіналі Ліги Європи. Проаналізувавши матчі «Фулхема» проти «Челсі», «МЮ», «Ліверпуля», я побачив, що підопічні Ходжсона на рівних грають з англійськими грандами. «Шахтар» мав повну перевагу над «Фулхемом», але не реалізував значну кількість моментів.

Рой Ходжсон, головний тренер «Фулхема»:

— Донецькі вболівальники повинні пишатися своєю командою і стадіоном, який вони мають. За всю свою 35–річну кар’єру можу сказати, що «Шахтар» — найкраща команда, з якою я зустрічався. У «гірників» попереду ще чемпіонат України, і, думаю, вони зуміють досягти великих успіхів у цьому турнірі.

Разван Рац, захисник «Шахтаря»:

— Навіть не знаю, про що говорити: про порушення правил, якого не було, чи про пенальті, яке не призначив арбітр, коли захисник зіграв рукою. Я не хочу хвалити себе й команду, але було видно, що «Шахтар» грав краще.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. 1/16 фіналу

(повторні матчі)

«Шахтар» (Україна) — «Фулхем» (Англія) — 1:1 (перша гра — 1:2)

Голи: Жадсон, 69 — Хангеланд, 33

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Рац, Жадсон, Гюбшман (К. Кравченко, 46), Ілсіньйо, Вілліан (Кошта, 54), Фернандіньйо, Л. Адріано (Гладкий, 76)

«Фулхем»: Шварцер, Келлі, Хангеланд, Х’юз, Берд, С. Дейвіс (Ріїсе, 89), Етуху, Мерфі, Гера, Дафф, Замора (Ельм, 72)

Попередження: Ілсіньйо, 90 — Гера, 77

Вилучення: Мерфі, 90+2 («Ф»)

Суддя — Моен (Норвегія)

Донецьк, «Донбас–арена», 47 509 глядачів

* * *

«Вольфсбург» (Німеччина) — «Вільяреал» (Іспанія) — 4:1 (Джеко, 9; Анхель, 14 (у свої ворота); Гентнер, 41; Графіте, 64 — Капдевіла, 30; 2:2), «Валенсія» (Іспанія) — «Брюгге» (Бельгія) — 3:0 (у дод. час; Мата, 1; Пабло, 97, 117; 0:1), «Уніря» (Румунія) — «Ліверпуль» (Англія) — 1:3 (Фернандес, 18 — Маскерано, 29; Бабел, 40; Джеррард, 57; 0:1), «Рома» (Італія) — «Панатинаїкос» (Греція) — 2:3 (Ріїсе, 11; Де Россі, 67 — Сіссе, 40 (пен.), 45; Нініс, 43; вилучення: Кацураніс, 90 («П»); 2:3), ПСВ (Голландія) — «Гамбург» (Німеччина) — 3:2 (0:1), «Спортинг» (Португалія) — «Евертон» (Англія) — 3:0 (1:2), «Ювентус» (Італія) — «Аякс» (Голландія) — 0:0 (2:1), «Хапоель» (Т–А, Ізраїль) — «Рубін» (Росія) — 0:0 (0:3), «Галатасарай» (Туреччина) — «Атлетико» (Іспанія) — 1:2 (1:1), «Вердер» (Німеччина) — «Твенте» (Голландія) — 4:1 (0:1), «Фенербахче» (Туреччина) — «Лілль» (Франція) — 1:1 (1:2), «Зальцбург» (Австрія) — «Стандард» (Бельгія) — 0:0 (2:3), «Марсель» (Франція) — «Копенгаген» (Данія) — 3:1 (3:1), «Андерлехт» (Бельгія) — «Атлетик» (Іспанія) — 4:0 (1:1).