Як бобер ведмедя з’їв

26.02.2010
Як бобер ведмедя з’їв

Канадець Корі Перрі двома голами суттєво посприяв поразці чинних чемпіонів світу — росіян. (Фото Рейтер.)

Чи не вся увага Ванкувера ввечері в середу була прикута до «зіткнення хокейних цивілізацій» — чвертьфіналу між Канадою та Росією. Для багатьох це принципове протистояння з історією в кілька десятиліть стало апогеєм Олімпіади: про потенційний двобій непримиренних опонентів говорили ще задовго до старту Ігор, але «призначали» його на фінал. У лавах національних збірних нині виступають зірки НХЛ Сідні Кросбі, Дені Хітлі, Євген Малкін, Олександр Овечкін та інші. Але російська частина «чарівників шайби» змушена достроково пакувати валізи додому.

 

Що витворяють канадці на льоду…

Матч став розчаруванням для шанувальників «ведмедів». Канадці помстилися Росії за чвертьфінальну поразку в Турині–2006, реабілітувавшись і за невдачі на двох останніх чемпіонатах світу. Воротар «Сан–Хосе» Євген Набоков уже в першому періоді чотири рази пропускав шайби. Після шостого голу тренер росіян В’ячеслав Биков замінив його на Іллю Бризгалова з «Фінікса», але було запізно. Росія вперше в історії Олімпіад не потрапила до четвірки найкращих.

Найактивнішими у складі «бобрів» (символ збірної Канади) були двоє форвардів «Анахайма»: Корі Перрі закинув двічі, а Райан Гецлаф відкрив рахунок і зробив дві гольові передачі — недарма його вважають одним із найкращих розпасовщиків НХЛ. «Ми знали, що канадські вболівальники поженуть своїх хокеїстів уперед. Але вони вчепилися в нас, як голодні вовки», — констатував Набоков.

У тіні хокею

Наші співвітчизники в середу змагалися лише в гірськолижному гігантському слаломі. Але приємних новин тут не передбачалося: у першому спуску Богдана Мацьоцька показала 49–й час, а Анастасію Скрябіну взагалі дискваліфікували. Медалі тут не розіграли через густий туман — другу спробу мали провести вчора.

А в змаганнях під дахом судді знову «переграли» п’єдестал: якщо раніше без «золота» обійшовся голландський ковзаняр Свен Крамер, то позавчора у шорт–треці дискваліфікацію замість першого місця отримали кореянки в жіночій естафеті. Чемпіонками ж, та ще й зі світовим рекордом, стали представниці Китаю, які поки виграють усе «золото» в жіночому шорт–треку.

А ось у фристайлі в жіночій акробатиці представниць Піднебесної обійшла австралійка Лідія Лассіла — 28–річна спортсменка досягла найбільшого успіху на своїх третіх Іграх, і це друга золота нагорода Ванкувера–2010 для Зеленого континенту. «У Турині я серйозно травмувалася й навіть не пройшла кваліфікацію. Але знала, що ще матиму шанс себе проявити, тому й не думала про завершення кар’єри», — тішилась перемозі Лассіла. Колишня українка, а тепер представниця Білорусі Алла Цупер у фіналі показала восьмий результат.

Німці позавчора здобули лише одну срібну медаль, але цього вистачило, аби вийти на перше місце командного заліку. За рівної кількості «золота» зі США та Канадою «бундестім» веде перед за рахунок переваги в «сріблі».

 

А ТИМ ЧАСОМ…

На Олімпіаді знову скандал, але з новим підтекстом: група представників секс–меншин вимагає від коментаторів канадського телебачення вибачень за буцімто некоректні висловлювання, допущені на адресу американського фігуриста Джонні Уейра. Під час його виступу коментатори обговорювали надміру жіночний стиль прокату і припустили, що це погано впливає на популярність фігурного катання — мовляв, багато хто вважає всіх фігуристів гомосексуалістами.