Золотий Златан

25.02.2010
Золотий Златан

Білорус Олександр Глєб зі «Штутгарта» й аргентинець ЛіонельМессі з «Барси» продовжать з’ясування стосунків уже в березні. (Фото Рейтер.)

У вівторок визначилися ще два вірогідні претенденти на вихід до чвертьфіналу найпрестижнішого європейського клубного турніру. Ці команди виступали в гостях і не програли. Для «Барселони» навіть гостьова нічия в Штутгарті стала серйозною заявкою на загальний успіх: удома каталонці навряд чи «відпустять» суперника. Тим більше що після візиту до Німеччини безпрограшна серія «синьо–гранатових» у Лізі чемпіонів склала вже десять поєдинків. Стільки ж підопічні Хосепа Гвардіоли не поступаються на виїзді.

На тлі цієї безнадійної, здавалось б, ситуації «шваби» провели чудовий перший тайм, повівши у рахунку в його середині: класичний навіс із лівого флангу завершив ударом бразильський нападник господарів Какау, який має німецьке громадянство. У ці хвилини «Барса» зовсім не була схожа на володаря Кубка чемпіонів — настільки потужною була активність господарів.

Але після перерви все помінялося: за шість попередніх візитів до Німеччини каталонці не програли жодного разу, не збиралися вони робити це й тепер. І вже на початку другої половини шведський нападник гостей Златан Ібрагімович зрівняв рахунок: цього разу навіс був із глибини поля, і швед з другої спроби «пробив» досвідченого голкіпера Єнса Леманна. Цікаво, що участь нападника у цій грі була під питанням через ушкодження.

Більше голів глядачі не побачили, і такому розвитку подій більше тішилися представники Іспанії. «Удома ми виглядатимемо набагато краще. Думаю, що все у нас буде добре», — виказав упевненість у загальній перемозі Гвардіола. Справді, ситуація в німців зараз не найкраща, але вони мають у своєму складі своєрідний козир у вигляді тренера Крістіана Гросса. Минулого сезону скромний «Базель», який швейцарець тоді очолював, зіграв на «Камп Ноу» внічию — 1:1. Щоправда, результат тієї гри був не надто важливий для «Барси».

Упевнено почуватиметься під час повторного поєдинку проти грецького «Олімпіакоса» французький «Бордо». У нинішній Лізі команда з Пірея вдома не програвала, але вже перша ж така невдача може стати фатальною для неї. Єдиний м’яч, забитий «жирондинцями» на останній хвилині першого тайму, був дуже схожий на перше взяття воріт у німецькому матчі: така сама навісна подача і точний удар головою захисника Мішеля Сіані.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (перші матчі). Результати вівторка

«Штутгарт» (Німеччина) — «Барселона» (Іспанія) — 1:1 (Какау, 25 — Ібрагімович, 52), «Олімпіакос» (Греція) — «Бордо» (Франція) — 0:1 (Сіані, 45+2).

* * *

Ліга Європи. 1/16 фіналу (повторний матч). «Бенфіка» (Португалія) — «Герта» (Німеччина) — 4:0 (Аймар, 25; Марін, 48, 62; Гарсія, 59; перша гра — 1:1).