Погляди збоку

24.02.2010
Погляди збоку

Тесса Вірту і Скотт Мойр принесли Канаді «золото» у змаганні танцювальних дуетів. (Фото Рейтер.)

Попри те, що понеділок у Ванкувері виглядав відносно спокійним днем (розіграли лише чотири комплекти медалей), боротьба за перемогу в неофіційному командному заліку загострилася. Канадці наблизилися до трійки лідерів завдяки несподіваному успіху танцювального дуету в фігурному катанні. На українців же знову очікували розчарування.

 

Недокрутили

Позавчора дещо засмучена «синьо–жовта» делегація марила вже не медалями, а хоча б подоланням відбіркового етапу. Надії покладали на фристайлістів — після недільної невдачі жінок честь української лижної акробатики мали підтримати чоловіки. Утім і тріо представників сильної статі наслідувало поганий приклад дівчат і в повному складі провалило кваліфікацію.

Найдосвідченіший і найтитулованіший наш акробат Станіслав Кравчук у двох спробах набирав 19–ту й 15–ту суму балів серед 24 спортсменів і в підсумку розташувався на 19–му рядку протоколу. Певним виправданням закарпатцю може служити те, що наприкінці січня він травмувався, після чого тривалий час перебував у руках ескулапів і не виходив на тренування.

Ще двоє наших співвітчизників, на думку суддів, не повинні були мати жодних ілюзій стосовно свого перебування в дюжині фіналістів. 30–річний уродженець Узбекистану Енвер Аблаєв посів 22–ге місце, хоча у двох стрибках показував 21–й і 18–й результат. Молодий же Олександр Абраменко з Миколаєва виявився останнім, що стало логічним наслідком 24–ї й 23–ї за рангом оцінок у двох спробах.

Справжньою сенсацією серед фристайлістів завершився виступ 24–річного Антона Кушніра. Уродженець Рівного, котрий виступає під прапором Білорусі, в сезоні 2009/10 виграв чотири (!) етапи Кубка світу, але у Ванкувері залишився за межею претендентів на медалі. Лідер Кубка світу чудово виконав перший стрибок, захопивши тимчасове лідерство, але зганьбився в другому, показавши лише 21–й результат. У підсумку — 15–та позиція й розставання з такими реальними надіями на олімпійську нагороду.

Олімпійський принцип — у дії

У понеділок два комплекти медалей на трасах гірського Уїстлера розіграли лижники. На командний спринт українці виставили лише жіночий дует, який склали 22–річна сумчанка Марина Анцибор і 24–річна Катерина Григоренко з Білої Церкви. Нагадаємо, що Анцибор зійшла з дистанції в гонці переслідування, але за допомогою лікарів змогла відновитися. У команді наші дівчата також зірок із неба не хапали й одразу відстали від лідерів свого півфіналу, завершивши його восьмими серед дев’яти збірних.

У чоловічому фіналі нарешті перше «золото» Ігор–2010 здобув для себе норвежець Петер Нортуг, котрий переміг у парі з Ойстейном Петерсеном. Зірковий Нортуг був настільки розчарований невдачами в індивідуальних гонках, що навіть відмовлявся від спілкування з журналістами. Тепер же лідер Кубка світу заявив, що відчув певну сатисфакцію за попередні «прольоти».

Так само далеко від п’єдесталу, як і співвітчизники–лижники, розташувалася й наша танцювальна пара у фігурному катанні. Кияни Ганна За­дорожнюк та Сергій Вербилло після двох програм посідали 13–те місце. Учора ж зранку за київським часом вони здобули лише 17–ту суму балів у довільному танці й розташувалися на 16–му рядку підсумкового протоколу.

Справжній же фурор у «Пасіфік колізеум» викликав виступ молодих канадців Тесси Вірту і Скотта Мойра. Уперше за багато років олімпійськими чемпіонами стали не чемпіони світу, якими наразі є росіяни Оксана Домніна й Максим Шабалін (заодно вони й чемпіони Європи). Через проблеми Шабаліна з коліном підопічні Наталії Ліничук стали лише бронзовими призерами. Відтак Росія на Олімпіаді залишається без звичного для себе «золота» бодай в одному виді фігурного катання.

 

ТЕЛЕРЕКОРД

Позавчора у Ванкувері своєрідне досягнення зафіксували телевізійники. Завершальний матч групового хокейного турніру між чоловічими збірними США і Канади встановив рекордний телерейтинг на території країни–господарки Олімпійських ігор. Упродовж гри, яка завершилася з рахунком 5:3 на користь «янкі», середня телеаудиторія складала 10,6 млн. осіб, а в деякі моменти матчу досягала й 13 млн.

Цікаво, що попереднє досягнення також належить цим командам — за їхнім протистоянням в американському Солт–Лейк–Сіті в 2002 році стежили 10,3 млн. глядачів.