НОВИНИ ПЛЮС

23.02.2010

Колізії в парламенті

Учора фракція БЮТ ініціювала позачергове засідання парламенту у вівторок — лише для розгляду постанови про відставку Кабінету Міністрів. Проект постанови про відставку уряду Юлії Тимошенко раніше внесла Партія регіонів. Натомість БЮТ сподівається якнайшвидше організувати голосування з цього питання, аби воно не набрало більшості голосів і Тимошенко отримала ще один термін на посаді з імунітетом на відставку.

Однак позачергового засідання ВР сьогодні не буде — спікер Володимир Литвин повернув заявку БЮТ, мотивуючи це тим, ніби документи не оформлені належним чином. Перший заступник голови фракції Блоку Тимошенко Андрій Кожем’якін заявив, що документи в порядку, просто «регіонали» хочуть перешкодити проведенню позачергового засідання, бо усвідомлюють власну неспроможність відправити уряд у відставку. БЮТ висуває вимогу провести засідання ВР у середу.

Доля коаліції

Спікер Литвин в ефірі «5–го каналу» заявив, що оголосить 2 березня про розпуск коаліції, якщо йому не нададуть 226 підписів на підтвердження її існування.

Нова коаліція може бути створена до кінця тижня, вважає лідер ПР Віктор Янукович. В ефірі ТРК «Україна» він повідомив, що «Регіони» ведуть переговори про створення коаліції з усіма фракціями парламенту без винятку.

Партактив

Партії «Сильна Україна» та «Інформаційна Україна» створили Блок Сергія Тігіпка «Сильна Україна». Таке рішення ухвалив міжпартійний з’їзд, що відбувся в неділю в столиці. Одним із рішень форуму був вихід партії Тігіпка «Сильна Україна» (колишня Трудова партія України) з Блоку Литвина.

Колишні партнери припускають, що такий крок Тігіпка може бути пов’язаний із планами про створення нової коаліції у ВР, яка могла б запропонувати на посаду Прем’єра «бронзового призера» виборів. Адже Янукович заявив, що розглядає на посаду Прем’єра кандидатури Тігіпка, Яценюка й Азарова.

* * *

Загальноукраїнська партійна конференція ВО «Свобода», що відбулася минулої суботи в Києві, підбила підсумки участі партії у виборах, постановила формувати навколо «Свободи» «національну опозицію» та продовжувати акції проти нелегальної імміграції.