У кожного свої рекорди

23.02.2010
У кожного свої рекорди

Воротар хокейної збірної США Райан Міллер став одним із головних винуватців сенсаційної поразки команди Канади. (Фото Рейтер.)

Три дні уїк–енду на Іграх у Ванкувері надто великими несподіванками не позначилися — за нагороди сперечалися переважно ті спортсмени, на яких і чекали. Знову найбільше призових місць здобули представники США, Німеччини та Норвегії — в лавах цих збірних з’явилися нові люди, котрі отримали на Олімпіаді–2010 уже по дві чи навіть три медалі. Утім сюрпризи були й у суперечках лідерів.

 

Ноги при собі

Уболівальники жартують, що олімпійські змагання з шорт–треку у Ванкувері перетворилися на виїзну першість Азії. Тут розіграли вже чотири комплекти нагород серед чоловіків та жінок — і скрізь домінували саме азіати. У чоловіків на кілометровій дистанції першим став кореєць Лі Юнг Су, який раніше переміг і на 1,5 км. Друге місце було за його співвітчизником Лі Хо Соком, а дворазовий чемпіон попередніх Олімпіад Аполло Оно зі США задовольнився «бронзою».

Су нарікає на манеру бігу американця, який буцімто занадто штовхається під час заїздів. Корейський чемпіон каже, що через таку поведінку Аполло двоє його співвітчизників упали під час першої фінальної гонки. А якби доїхали — хтозна, може, в Південної Кореї в цій дисципліні було б ще більше нагород.

На 1,5 км у жінок усі ставили на перемогу китаянки Вонг Мень, яка у свої 24 роки вже має чотири нагороди олімпіад. У Турині вона стала першою олімпійською чемпіонкою в істо­рії КНР, а у Ванкувері вже встигла перемогти на дистанції 500 м. Але мрії Вонг на друге «золото» розвіялися в півфіналі: під час заїзду вона збила американку Катаріну Ройтер і була дискваліфікована. Послабленням конкуренції у фіналі скористалася інша представниця Піднебесної — 18–річна Янг Жоу, яка й фінішувала першою.

До речі, незабаром ковзанярам можуть заборонити такий елемент, як «кік–фініш» — коли спортсмен намагається перетнути фінішну пряму не всім тілом, а висунутою вперед ногою. У Міжнародному союзі ковзанярів всерйоз задумались над тим, щоб заборонити цю практику, адже так відчутно псується льодове покриття, а також збивається система хронометражу.

Нагороди до колекції

У турнірі «традиційних» ковзанярів на дистанції 1,5 км теж був явний фаворит — американець Шані Девіс, який найшвидше пробіг 1 км. Девісові наперед віддавали чемпіонство і його опоненти. Але у фінальних забігах титулований американець, котрий має вже чотири олімпійські нагороди, показав другий час. Переміг же 29–річний голландець Марк Тейтер. Такої прудкості від нього не очікували. Авжеж, «золото» чемпіонату світу він востаннє здобував у 2005 році, а найкращим олімпійським досягненням Марка є туринська «бронза» в командних змаганнях.

Повну колекцію нагород Ігор тепер має американський гірськолижник Боде Міллер. До «бронзи» та «срібла» попередніх двох змагань у своєму виді у Ванкувері він додав «золото» в слаломі–гіганті.

Друге «золото» покладе до тумбочки, де зберігає медалі, дебютантка олімпіад, молода німецька красуня Магдалена Нойнер (нагадаємо, вона має ще й «срібло» за спринт). Позавчора у мас–старті Лена, здавалося, після двох штрафних кругів уже могла б і не напружуватися. Але в останній «стійці» майстриня швидкого бігу відстрілялася чисто, тоді як основна суперниця, росіянка Ольга Зайцева, — раз змазала. На заключному відрізку Нойнер заввиграшки ліквідувала 8–секундне відставання від Зайцевої й опинилася далеко попереду. Зате росіянка виграла запеклу боротьбу за «срібло» в іншої німкені — Хаусвальд.

По завершенні квіткової церемонії Магдалена Нойнер сказала все, що думає, про представників Антидопінгової агенції: «Після фінішу з нами поводяться гірше, ніж зі свинями перед забоєм. Я вважаю це насильством! За тобою з криками бігають п’ятеро людей — хіба можна в таких умовах насолодитися перемогою?!»

Також слід відзначити успіх у чоловічому масовому старті Євгена Устюгова двома годинами раніше — це було перше «золото» амбітних представників РФ на біатлонній трасі Ванкувера. Переможець обійшовся без промахів, тоді як легендарний норвежець Бйорндален на стрільбищі «посипався» і приїхав у підсумку 27–м — навіть після нашого Дериземлі.

А в змаганнях зі стрибків зі 125–метрового трампліна глядачі побачили тих самих переможців, які стояли на п’єдесталі після виступів на меншому трампліні. Знову виявилися найкращими швейцарець Сімон Амман, котрий має вже чотири золоті олімпійські нагороди, поляк Адам Малиш та Грегор Шлірензауер із Австрії.

Дебют скі–кросу

У чоловічих змаганнях зі скі–кросу у фристайлі заслуговує на увагу не так ім’я якогось переможця, як сам факт розіграшу медалей. Адже цей вид є новим для зимової Олімпіади, тому всіх спортсменів можна привітати з дебютом. У цій дисципліні в заїздах «на вибування» беруть участь по чотири лижники, які стрімголов летять наввипередки по крутому схилу, з численними поворотами й пагорбами для підстрибування. Обов’язкова умова — товсті штани для більшої безпеки спортсмена, адже зіткнення й падіння трапляються часто.

«Важко навіть переказати, наскільки я щасливий. Лижі в мене їхали просто прекрасно», — радів перемозі Міхаель Шмід зі Швейцарії. Українці ж у фристайлі очікуватимуть чоловічої лижної акробатики, яка є старожилом Ігор, — тут наші можуть розраховувати на медалі, а у скі–кросі не представлені.

Рекорди й несподіванки

На своєрідний рекорд тягне досягнення учасниці збірної Канади з керлінгу Крісті Мур, яка змагається на шостому місяці вагітності. Сама спортсменка, чия команда претендує на медалі, великих проблем у своєму становищі не вбачає. «Каміння запускаю так само вправно. Якби це був восьмий чи дев’ятий місяць — мабуть, ситуація була б інакшою», — коментує ситуацію Крісті.

А рекордсменом Ігор за кількістю набраних очок серед хокеїстів став найкращий бомбардир Олімпіади–2006 Теему Селянне з Фінляндії. У матчі своєї збірної проти німців він зробив лише одну результативну передачу, але цього вистачило, аби набрати 37–ме очко за час виступів на Іграх, а Ванкувер у кар’єрі 39–річного нападника — вже п’ята Олімпіада. Раніше лідерство було за легендарним радянським хокеїстом Валерієм Харламовим, чехом Властимілом Бубніком та канадцем Гері Уотсом — вони набрали на один пункт менше.

Теему має шанс поліпшити свій результат, адже його команда разом зі шведами, росіянами та американцями напряму вийшла до чвертьфіналу олімпійського хокейного турніру. Тут фіни очікуватимуть на переможця пари Чехія — Латвія, котрі змагатимуться за вихід до 1/4 фіналу у стиковому матчі. В інших поєдинках цього етапу зустрінуться Швейцарія — Білорусь (переможець зіграє зі збірною США), Словаччина — Норвегія (Швеція), Канада — Німеччина (Росія).

Блискуча збірна Сполучених Штатів завдяки дублю захисника (!) Брайана Рафальськи із «Детройта» вчора вранці перемогла канадців і сплутала всі карти організаторам, які збудували турнірну сітку так, щоб за прогнозованих результатів суперзіркові команди Канади й Росії зустрілися аж у фіналі. Але тепер вони в кращому разі перетнуться за два кроки до вирішального матчу.

 

МЕДАЛІ

Лідери командного заліку (на 18.00 понеділка)

Країна З С Б У

1. США 7 7 10 24

2. Німеччина 6 7 5 18

3. Норвегія 5 3 4 12

4. Швейцарія 5 0 2 7

5–6. Канада 4 4 1 9

5–6. Корея 4 4 1 9

7. Швеція 3 1 2 6

8–9. Китай 3 1 1 5

8–9. Голландія 3 1 1 5

10–11. Австрія 2 3 3 8

10–11. Росія 2 3 3 8