НОВИНИ ПЛЮС

19.02.2010

Депутат — Герой

Президент Віктор Ющенко своїм указом присвоїв звання «Герой України» із врученням ордена Держави народному депутатові від фракції БЮТ Григорію Омельченку. Відомий борець зі злочинністю нагороджений за значний особистий внесок в утвердження незалежної Української держави, самовіддане відстоювання кон­ституційних прав і свобод громадян, багаторічну законодавчу і громадсько–політичну діяльність.

Нова посада для Ющенка

Президент Віктор Ющенко став главою наглядової ради музейного комплексу «Мистецький арсенал». Про це сказано в його указі про затвердження персонального складу наглядової ради «Арсеналу». Заступником Ющенка в раді став нинішній керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк, серед 17 членів — посадовці секретаріату Президента Віра Ульянченко, Юрій Богуцький і Валентина Руденко, міністр культури Василь Вовкун, а також Борис Возницький, Микола Жулинський, Борис Олійник, Петро Ющенко.

Парламент побоявся провокації хабара

Верховна Рада відмовилася скасувати кримінальну відповідальність за провокацію хабара. Законопроект про дозвіл «конспіративного» провокування хабара подав на розгляд парламенту народний депутат від «НУНС» Віктор Шемчук — на його думку, така новація надала б правоохоронцям можливість виявляти хабарників із подальшим притягненням їх до кримінальної відповідальності. Однак відповідну зміну Кримінального кодексу (виключення з КК статті 370) підтримали лише 78 депутатів.

Відтак норма КК лишається чинною: за свідоме створення службовою особою обставин і умов, що обумовлюють пропозицію або одержання хабара, щоб потім викрити того, хто дав або взяв хабар, передбачена кримінальна відповідальність у вигляді обмеження волі на термін до 5 років або позбавлення волі від 2 до 5 років. За таке ж діяння, якщо воно вчинене службовою особою правоохоронних органів, в’язниця — від 3 до 7 років.

Амбіції автономії

Учора Верховна Рада Криму проголосувала за звернення до ВР України з пропозицією про власне перейменування в російськомовному варіанті (у «Вєрховний Совєт» АР Крим). Аби проект набув чинності, український парламент має змінити статтю 136 Конституції країни. У Криму цю ініціативу підтримали 72 депутати з 93 присутніх (усього — 100). Водночас пропозицію екс–спікера Сергія Цекова вже зараз зробити нові російськомовні печатки та нову вивіску на фасаді ВР Криму на голосування не ставили.

Також депутати АРК ухвалили звернення до Конституційного Суду з проханням перевірити, чи відповідає Конституції президентський указ Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання Героя України, а до новообраного Президента Януковича — з вимогою скасувати укази про нагородження Бандери та вшановування воїнів УПА.

Громадська думка щодо Росії

Ставлення українців до росіян, як і раніше, цілком позитивне. Так, за даними останнього опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 4—13 січня, 93% опитаних ставляться до Росії добре і тільки 4% — погано (не визначилися — 3%). Така соціологічна ситуація залишалася стабільною і впродовж 2009 року.

Відповідаючи на питання: «Якими б ви хотіли бачити відносини України з Росією?», тільки 8% українців кажуть, що між Україною і Росією повинні бути такі ж відносини, як і з іншими державами — із закритими кордонами, візами та митницею. Переважна більшість опитаних (66%) вважають, що Росія й Україна повинні бути незалежними, але дружніми державами, із кордонами без віз і митниці. І 22% українців переконані, що Україна й Росія взагалі повинні об’єднатися в одну державу.

Методом інтерв’ю КМІС опитав 2040 респондентів, похибка вибірки не перевищує 2,3%.