Юлія в пошуках вікторії

19.02.2010

Сьогодні об 11.00 Вищий адміністративний суд України почне розгляд скарги Юлії Тимошенко про визнання протиправними дій, бездіяльності та рішення Центральної виборчої комісії про встановлення офіційних результатів президентських виборів. У першому засіданні кандидатка планує взяти учать особисто, анонсував учора керівник штабу Тимошенко Олександр Турчинов. Він зазначив, що підтримати ЮВТ під суд прийдуть і її прибічники. Водночас там уже чергують пікетники від Партії регіонів.

Турчинов заявляє, що до того часу, поки суд не винесе рішення, треба відкласти розмови про інавгурацію нового Президента. Будь–які дії, спрямовані на приведення до присяги Януковича, БЮТ розцінюватиме як спробу узурпації державної влади. «Суд призупинив рішення ЦВК – це свідчить про те, що на цю хвилину легітимного протоколу про підбиття підсумків щодо перемоги Віктора Януковича немає, і не можна оголошувати Президентом України людину, стосовно якої нема відповідного рішення Центрвиборчкому», — цитує Олександра Турчинова прес–служба БЮТ. «Права рука» Тимошенко вважає, що з таким же успіхом «до інавгурації можна було б привести будь–яку особу».

У команді Януковича (а він проходить у процесі «третьою особою») переконані, що рішення суду не вплине на підсумок виборів. «Усе, що вони принесли в суд, перебуває не в його компетенції: ці питання треба було вирішувати в судах нижчої інстанції, але там вони не виграли жодного позову», — повідомив юрист Сергій Ківалов газеті «Дєло». Головний «підрахуй» 2004 року щодня тиражує на сайті Партії регіонів повідомлення про програні суди Тимошенко, а також ділиться міркуваннями про правові колізії. На думку Ківалова, рішення ВАСУ про призупинку протоколу Центрвиборчокму не впливає на чинність постанови парламенту щодо проведення інавгурації Януковича 25 лютого.

Справу у Вищому адміністративному розглядатиме колегія з усіх суддів ВАСУ. Засідання було призначено на 19 лютого, бо Кодекс адміністративного судочинства визначає п’ятиденний строк оскарження рішень, дій чи бездіяльності виборчої комісії, а це означає можливість оскарження встановлення результатів виборів ЦВК іншими суб’єктами до п’ятниці, 19 лютого 2010 року, повідомила прес–служба ВАСУ. Існують певні юридичні колізії, пов’язані з нестиковкою з термінами апеляційного оскарження. Суд констатував, що суперечності заклав сам законодавець.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Центральна виборча комісія повернула грошову заставу в розмірі 2,5 млн. грн. Віктору Януковичу та Юлії Тимошенко, яку вони вносили для реєстрації кандидатами в президенти. Гроші решти 16 кандидатів, що не вийшли до другого туру, перераховано в державну скарбницю. Бюджет поповнився 40 мільйонами гривень.