Молодий і недосвідчений

19.02.2010

Нинішній розіграш Ліги чемпіонів отримав дві інновації від її організаторів. Футбольні вболівальники з подивом помітили, що перші матчі 1/8 фіналу (як і матчі–відповіді) пройдуть упродовж двох тижнів, а не одного, як було раніше. Ще одне нововведення від Мішеля Платіні — зміна дня фінального двобою. Вирішальний матч тепер проходитиме не в середу, а в суботу. Нагадаємо, фінал 18–го за ліком турніру ЛЧ відбудеться в Мадриді на стадіоні «Сантьяго Бернабеу».

 

Потяг не зупинити!?

Потрапляння «Баварії» до весняної стадії стало певною несподіванкою. На початку зими підопічні Луї ван Галя ще перебували «у творчому пошуку», і за два тури до завершення групового турніру шанси мюнхенців посісти прохідне (друге) місце були мізерними. Але провалився «Ювентус», який програв два заключні поєдинки у квартеті, і маєте — команда нашого Анатолія Тимощука серед 16 найкращих у Європі.

Під час зимової паузи голландський керманич «Баварії» не сидів склавши руки. «Ми добре попрацювали на зборах у Дубаї. Моя команда зараз перебуває на піку форми», — так оцінив стан своїх підопічних ван Галь. Із того часу в активі одного з лідерів бундесліги — переможна серія з 12 матчів у різних турнірах.

Але ігри на виліт — зовсім інша історія. Це намагався пояснити своїм підопічним і наставник «Фіорентини» напередодні візиту до Мюнхена. «Важливо проявити волю до перемоги, ентузіазм, обережність та високу дисциплінованість», — так Чезаре Пранделлі налаштовував підопічних, які в останніх п’яти поєдинках серії А спромоглися набрати лише один пункт. І тренерові таки вдалося підживити дещо зів’ялі «фіалки». Флорентійці, вдало побудувавши гру від оборони, нав’язали опонентам свій ритм гри. Попри суттєві кадрові втрати, гості ні в чому не поступалися більш іменитому суперникові. Більше того, якби не помилка помічника головного арбітра Тома Хеннінга Овребо (він не захотів побачити відверте положення «поза грою» в Мирослава Клозе), то повернулася б «Фіорентина» на батьківщину з чесно заробленою нічиєю. А так фани знову будуть нарікати на низький рівень суддівства у виконанні норвежця, який у минулому розіграші ЛЧ «засудив» «Челсі», не пустивши тих до фіналу.

Українець Тимощук за господарів знову не зіграв.

Бочка дьогтю й ложка меду

А от «Арсеналу» обурюватися діями представника Феміди нічого. «Каноніри», незважаючи на переповнений лазарет, гідно протистояли «Порту». Але дві «дитячі» помилки 24–річного голкіпера лондонців Лукаша Фабіанського звели нанівець усі їхні старання на стадіоні «Драгао».

Перший м’яч поляк пропустив під собою, намагаючись спіймати його після нескладного прострілу Сильвестра Варели. Удру­ге ж Лукаш змусив тренера Арсена Венгера хапатися за голову, коли разом із Солом Кемпбеллом заробив у свої ворота вільний удар, — страж воріт порушив правило, згідно з яким заборонено брати м’яч у руки після передачі партнера ногою. Португальці не стали чекати, доки недосвідчений «кіпер» вибудує стінку, а розіграли м’яч, відправивши його в незахищені ворота.

Відзначимо, що перед тим, як «привезти» гол у свої ворота, 35–річний ветеран «стрілецького» цеху Кемпбелл відзначився голом у чужі. Темношкірий захисник провів свій перший поєдинок у Суперлізі, після того як залишив «Арсенал» у 2006 році.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (перші матчі). Результати середи

«Баварія» (Німеччина) — «Фіорентина» (Італія) — 2:1 (Роббен, 45+3 (пен.); Клозе, 89 — Кролдруп, 50; вилучення: Гоббі, 73 («Ф»)), «Порту» (Португалія) — «Арсенал» (Англія) — 2:1 (Варела, 11; Фалькао, 51 — Кемпбелл, 18).